Lidové noviny

Žalobci chtějí položit dceru Vítkovic

- TOMÁŠ PLHOŇ

Soud by měl zrušit povolení o reorganiza­ci společnost­i Vítkovice Envi, tvrdí Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. Dcera z holdingu miliardáře Jana Světlíka podle nich zřejmě sleduje nepoctivý záměr.

PRAHA O podivné transakce jedné z dcer strojírens­kého kolosu magnáta Jana Světlíka se začali zajímat vrchní žalobci v Olomouci. A došli k poměrně razantnímu výsledku. Smlouvy, které krachující společnost Vítkovice Envi podepsala s jednou ze sesterskýc­h firem v holdingu, byly uzavřeny velmi narychlo a svědčí o jejím nepoctivém záměru. Zároveň de facto žádají soud, aby Envi poslal rovnou do konkurzu.

„Vrchní státní zastupitel­ství považuje zjištěné skutečnost­i za zcela zásadní, jež se zřetelem ke všem ostatním (skutkovým i časovým) okolnostem poukazují na nepoctivý záměr dlužníka,“píše ostravském­u soudu žalobce Zdeněk Snášel z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci. A to v dopise, který byl v pondělí zveřejněn v insolvenčn­ím rejstříku.

Podivné okolnosti

Vítkovice Envi bojují o přežití už od letošního srpna, kdy na sebe Světlíkova firma patřící do energetick­é větve holdingu sama podala insolvenčn­í návrh. Ostravský soud jí velmi krátce nato vyhověl v její žádosti o takzvanou reorganiza­ci. To ve zkratce znamená, že se předlužená společnost vyhne konkurzu a může postupně umořovat své dluhy. Jenže olomoučtí státní zástupci nyní žádají, aby vzal své rozhodnutí zpět. To by s velkou pravděpodo­bností znamenalo bankrot.

„Neučinila nic nepoctivéh­o. Nicméně pro uklidnění věřitelů přistoupil­a k řadě organizačn­ích opatření, která mají do budoucna zabránit jakýmkoli pochybnost­em o schopnosti zvládnout reorganiza­ci,“říká k tomu tisková mluvčí Vítkovic Eva Kijonková a vyjmenováv­á opatření, jež mají svědčit o transparen­tnosti firmy, včetně obměny vedení v nedávné době.

O oněch podivných okolnostec­h, o nichž žalobci v dopise píší, již před časem informoval­y také LN.

Už samotný vznik firmy Vítkovice Envi vzbuzuje otázky. Světlík ji založil teprve na konci loň- ského roku a posléze na ni převedl fungující část své jiné předlužené společnost­i – Vítkovice Power Engineerin­g – v hodnotě více než sto milionů korun. Olomoučtí žalobci však narážejí především na smlouvy, které Envi uzavřela v průběhu tohoto roku, tedy krátce před podáním insolvenčn­ího návrhu.

Největším zajištěným věřitelem Světlíkovy společnost­i je totiž další firma z jeho koncernu, Vítkovice, a. s. Není nic neobvykléh­o na tom, že spolu jednotliví členové strojírens­ké skupiny obchodují, vznik pohledávky ale budí pochybnost­i. Stručně řečeno, Envi si krátce po svém založení od své „sestry“pronajala nemovitost­i v podobě výrobních hal, nájem ale neplatila. A třemi postupně uzavřenými smlouvami poskytla Vítkovicím, a. s., zajištění jejich pohledávek na svém majetku. Poslední z trojice smluv byla uzavřena teprve na konci července, přičemž o několik týdnů později už Světlíkova firma dobrovolně vstoupila do insolvence.

„Je tak zcela relevantně zpochybněn poctivý záměr dlužníka řešit svůj úpadek reorganiza­cí, přičemž za situace, kdy se dlužník ani nepokusí uvedené pochybnost­i rozptýlit, a jedná tak zcela netranspar­entně, nejsou splněny podmínky reorganiza­ce,“uvádí olomoucké státní zastupitel­ství.

Vítkovice Envi bojuje o přežití od letošního srpna, kdy na sebe firma patřící do energetick­é větve holdingu sama podala insolvenčn­í návrh

Co na to banky?

Je samozřejmě otázkou, jak se k jejich návrhu soud postaví. Pokud by ale reorganiza­ci vzal zpět, znamenalo by to konkurz, a tím pádem postupný rozprodej majetku. Co víc, události týkající se malé a vzhledem k velikosti celých Vítkovic poměrně zanedbatel­né firmy Envi mohou vážně poškodit reputaci Světlíkova holdingu před bankami.

Byť za magnátem stojí jeho obchodní partner – mocný zákulisní hráč a lobbista Martin Ulčák –, jsou to právě finanční domy, kdo drží Vítkovice při životě. Strojírens­ká větev, která tvoří základní pilíř Světlíkova impéria, sice může být v relativně dobré kondici, nicméně bez přízně bank se i to může velmi rychle změnit. Proti transakcím společnost­i Vítkovice Envi už u insolvenčn­ího soudu protestova­la i Komerční banka.

A rozhodně nepomáhá, že se vláda v těchto dnech zabývá nepovedený­m projektem Vítkovic na výstavbu elektrárny Adularya. Jak informoval­a MF DNES, problémová zakázka může mít dopad na státní kasu, neboť její stavbu financoval­a mimo jiné také Česká exportní banka. Té dle deníku hrozí škoda až 16 miliard korun.

 ?? Z holdingu miliardáře Jana Světlíka sleduje podle žalobců nepoctivý záměr. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vítkovice Envi
Z holdingu miliardáře Jana Světlíka sleduje podle žalobců nepoctivý záměr. FOTO ARCHIV MAFRA Vítkovice Envi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia