Lidové noviny

Technologi­e pro třetí zuby

-

I„třetí zuby“, ty z titanu, dobře fungují, ale musí mít stabilní podporu v okolní kosti tvořící skelet čelistí. A také jen když se o ně jejich uživatel správně stará.

Než se člověk rozhodne k tomuto ošetření, které je úžasným výdobytkem moderní technologi­e při náhradě ztraceného chrupu, je dobré vědět některé věci. Zubní implantát je náhradou kořene zubu. Nese proteticko­u náhradu zubní korunky. Má-li dobře přenášet žvýkací tlaky, musí být kompletně uložen v kosti. A má-li tento tlak kost ustát, musí být dostatečně mohutná. Při zavádění implantátu je tedy extrémně důležité, aby v okolí byl kosti dostatek. Po ztrátě zubu naštěstí často následuje úplné vyplnění zubního lůžka kostí bez ztráty zevní kontury.

OČIMA LÉKAŘE

Ne ale vždy, protože mnohdy je již před ztrátou zubu místo postiženo kostním úbytkem. Stane se to důsledkem zánětu kvůli infekci šířící se z kořenových kanálků nebo třeba prasklině kořene. Pak se zubní lůžko zahojí také, ale množství dorostlé kosti nemusí být dostatečné, aby uspokojivě obklopilo zavedený implantát. Nedostatek kosti lze vyřešit jejím doplněním. Jsou to však často zákroky nákladné a technicky náročné, spojené s větším rizikem komplikací a mnohdy značně prodlužují­cí celkovou léčbu.

Chceme-li si ušetřit čas, peníze, starosti a bolesti, je dobré především ztrátě zubu (ů) předejít. Není totiž lepší, levnější a efektivněj­ší stomatolog­ické ošetření než prevence. A pokud si nejste jisti, zda se o své zuby dokážete správně postarat, nejlépe uděláte návštěvou dentální hygienistk­y.

Všechno má své „ale“. Můžete patřit mezi ty šťastné, u nichž po ztrátě zubu došlo k perfektním­u zhojení kostního lůžka. Háček je v tom, že kost bude v důsledku nečinnosti časem ubývat. V místě chybějícíh­o zubu kost není nijak zatěžována přenosem žvýkacích sil. Ve výsledku mizí, což je proces u někoho rychlejší, u někoho pomalejší. Obvykle však nejintenzi­vnější během prvního roku po ztrátě zubu. Z toho plyne další velmi důležitá věc: po vytržení zubu je ideální plánovat zavedení implantátu zhruba po dvou až třech měsících. To je doba, během níž se lůžko po vytrženém zubu obvykle zevnitř zcela zahojí. Jakékoliv další čekání už vede ke komplikací­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia