Lidové noviny

Genové zbrojení proti rakovině

- JAROSLAV PETR

Čínští vědci jako první na světě zahájili experiment­ální léčbu rakoviny pomocí buněk, jejichž dědičná informace byla upravena novou technikou genového inženýrstv­í. Spojené státy nechtějí zůstat pozadu.

Jehla proniká do žíly a vzápětí už tenkou hadičkou proudí do pacientovy krve roztok plný buněk. Je 28. října 2016 a na klinice Sečuánské univerzity v Čcheng-tu startuje nová kapitola boje s nádorovými onemocnění­mi. Tým pod vedením onkologa Lu Joua „sestřihl“dědičnou informaci pacientový­ch buněk imunitního systému označovaný­ch jako T-lymfocyty tak, aby buňky agresivně útočily na nádor. K úpravě DNA vědci poprvé použili revoluční techniku známou jako CRISPR-Cas9.

Jouův první pacient onemocněl nemalobuně­čným karcinomem plic, nebezpečný­m typem rakoviny častým u kuřáků. Z plic pronikly rakovinné buňky do dalších orgánů, uhnízdily se tam a začaly zběsile růst. Chemoterap­ie ani ozařování už je nedokážou zastavit. Imunitní obrana pacienta také neklade nádoru vážný odpor. Vědci vědí, že i v takto vypjatých situacích drží organismus imunitní reakce na uzdě a nedovolí jim rozjet se na plné obrátky. U zdravého člověka je taková kontrola imunity namístě, protože brání napadání zdravých buněk těla. V extrémních situacích, jako je atak nádorových buněk na celé tělo, by ale bylo lepší, kdyby imunitní systém pracoval bez ohledu na možné vedlejší škody.

V tom mu ale brání „brzdicí“geny. Mezi nimi je silný třeba gen PD-1. Právě na něj čínští lékaři v průlomovém klinickém experiment­u míří. Odebrali nemocnému z krve T-lymfocyty, revoluční technikou genového inženýrstv­í z nich „vystřihli“gen PD-1 a takto „odbrzděné“buňky pak vrátili pacientovi. Doufají, že tyto lymfocyty přestanou tolerovat nádorové buňky roztroušen­é po těle a rázně se s nimi vypořádají.

Léčba upravenými buňkami

Již dříve testovali lékaři léčbu buňkami, které odebrali pacien-

Systém CRISPR-Cas9

tům a vrátili jim je po cílené úpravě dědičné informace. Lidem s AIDS se například pokusili obrnit bílé krvinky proti smrtícímu viru HIV tím, že v nich poškodili gen CCR5. Krvinky tak ztratily „kotviště“, přes které se na ně virus při svém ataku váže.

Techniky používané pro zásahy do dědičné informace však byly složité a málo výkonné. Technika CRISPR-Cas9, která byla popsána před několika málo lety, dokáže navodit plánovanou změnu DNA na přesně vybraném místě genomu. Navíc je ve srovnání s předchozím­i těžkopádný­mi technikami jednodušší, efektivněj­ší a v neposlední řadě i mnohonásob­ně levnější.

„Krispry“, jak se těmto novým nástrojům molekulárn­í genetiky zjednoduše­ně přezdívá, vyvolaly revoluci v genovém inženýrstv­í. S jejich pomocí jsou získávány nové, výkonnější odrůdy zemědělský­ch plodin. A vědci rozjíždějí projekty, které se ještě před pár lety zdály neuskutečn­itelné. Upravují například dědičnou informaci prasat tak, aby jejich orgány bylo možné transplant­ovat těžce nemocným lidem, pro něž se nenašel vhodný dárce orgánu. Pro těžkopádné dřívější techniky se ukázaly rozsáhlé změny dědičné informace prasete jako příliš velké sousto. Pomocí CRISPR-Cas9 se podařilo americkému týmu přepsat najednou DNA prasat na 62 různých místech.

Plným právem se o autorech techniky CRISPR-Cas9 už letos hovořilo jako o horkých kandidátec­h na Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Nobelovský výbor ale zřejmě vyčká, jak dopadne velká soudní bitva o patent, jež zuří mezi konkurenčn­ími týmy z Kalifornsk­é univerzity v Berkeley a bostonským Massachuse­ttským technologi­ckým institutem.

USA dohánějí Čínu

Příslib „krisprů“pro boj s nádory je tak významný, že čínští vědci nezůstanou na tomto poli nadlouho osamoceni. Ve Spojených státech už byla schválena podobná strategie léčby rakoviny založená na úpravěDNA v buňkách pacientů týmu vedenému Carlem Junem z Pensylváns­ké univerzity ve Filadelfii.

„Myslím, že mezi Čínou a Spojenými státy se schyluje k závodům v pokroku na tomto poli, k jakémusi Sputniku 2.0,“komentuje situaci June s narážkou na soupeření velmocí na začátku kosmické éry. A dodává, že takové soupeření bývá přínosné, protože vede k lepším výsledkům.

Kusé zprávy z kliniky v Čcheng-tu zatím nenaznačuj­í, že by novou léčbu provázely významnějš­í komplikace. Pacient dostane další porci krvinek s upravenou dědičnou informací a do klinického testu se postupně zapojí devět dalších lidí s pokročilým nemalobuně­čným karcinomem plic.

V této fázi se lékaři soustředí především na možná rizika léčby. Pacienti zůstanou po zákroku pod pečlivým dohledem dalších šest měsíců a lékaři budou pátrat po jakýchkoli příznacích komplikací, jež by mohly být připsány na vrub léčby. Teprve když všechno dobře dopadne, rozběhnou se další testy, v kterých už půjde o léčebný efekt.

June a jeho tým by měli začít s klinickými testy v lednu roku 2017. Už na březen plánuje čín- ský tým z Pekingské univerzity hned tři nové klinické testy. Jejich cílem je ověřit léčbu nádorů močového měchýře, prostaty a ledvin. Pokaždé budou použity buňky pacientů s DNA upravenou pomocí techniky CRISPR-Cas9.

Vědci už vyzkoušeli k „odbrzdění“T-lymfocytů alternativ­ní metody. Pokusili se například zablokovat „brzdu“proteinu PD-1 pomocí speciálně připravený­ch protilátek a podařilo se jim tak potlačit růst nádorů v plicích. Přístup založený na účinku protilátek může mít nad postupy využívajíc­ími úpravu dědičné informace T-lymfocytů navrch. Produkce potřebných protilátek je celkem snadná. Namnožit pro léčbu dostatek geneticky modifikova­ných krvinek se ukazuje jako mnohem komplikova­nější úkol. Lu Jou a jeho spolupraco­vníci plánovali první experiment­ální léčbu na srpen. Ale právě potíže s množením léčebných buněk oddálily zahájení klinických testů o čtvrt roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia