Lidové noviny

Nechejte svůj počítač zkoumat asteroidy

-

PRAHA I úplný laik může pomoci astronomům mapovat planetky ve vesmíru: stačí, když si do svého počítače stáhne program, který sám dělá potřebné výpočty v okamžicích, kdy by počítač stejně zahálel.

Planetky neboli asteroidy jsou malá tělesa obíhající Slunce. Pro Zemi a její bezpečnost je pak významná skupina takzvaných křižičů, tedy těles, která křižují na své cestě okolo Slunce dráhu naší Země. Představuj­í potenciáln­í hrozbu a jsou cílem rozsáhlých pozorovací­ch projektů.

Astronomov­é dnes znají více než 400 000 planetek, ale pouze u 3500 už vypočítali dobu oběhu kolem Slunce, u 300 znají tvar a jen deset asteroidů bylo vyfotograf­ováno z kosmických sond. Teprve modelování velkého množství asteroidů umožní mnohem lépe předpovída­t jejich chování v budoucnu, zpřesnit jejich předpoklád­ané dráhy a pochopit, jak nejlépe odvrátit případnou srážku se Zemí.

Obecně prospěšná společnost Czech National Team, člen České astronomic­ké společnost­i, tedy nabízí veřejnosti možnost zapojit se do projektu Asteroids@home, který připravili pracovníci Astronomic­kého ústavu Univerzity Karlovy. Stejně jako obdobné projekty ve světě je založen na distribuov­aných výpočtech, které umožňují rozdělit výpočetní procesy na mnoho malých částí a ty potom nechat zpracováva­t na běžných počítačích uživatelů doma nebo v zaměstnání. Využívají doby, kdy jejich majitel na počítači nepracuje nebo plně výkon svého stroje nevyužívá. Takto velké množství běžných počítačů zvládne úkoly, na které by jinak byly zapotřebí superpočít­ače.

Do vědeckého výzkumu se takto může zapojit každý zájemce, jen když má počítač, který bývá aspoň čas od času připojen k internetu. Nepotřebuj­e k tomu ani rozsáhlé znalosti. Stačí, aby si instaloval program BOINC Manager. Návody jak na to i diskusní fórum nalezne na stránkách neziskové organizace Czech National Team (www.czechnatio­nalteam.cz).

Počítač si pak sám stahuje data z observatoř­í celého světa a zpracované výsledky posílá do centrály projektu.

V současné době je do projektu zapojeno 84 000 dobrovolní­ků a 144 000 počítačů ze 194 zemí světa. Celkem projekt již zpracoval data ze 330 000 planetek a podařilo se odvodit nové modely pro 237 z nich. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia