Lidové noviny

Po otřesech mozku jsem byl jako zombie

Postoj NHL

- MATĚJ HEJDA

PRAHA Ten moment vehnal slzy dojetí do očí leckterému hokejovému fanouškovi. Druhé kolo play off 2010, třetí zápas série Bostonu s Philadelph­ií, prodloužen­í, stav 4:4. K puku se dostává útočník Bruins Marc Savard a pohotovou bombou překonává brankáře Bouchera. Savardova erupce emocí nezná mezí. Aby ne, když poslední dva měsíce jako by strávil v pekle...

Boston tehdy vedení v sérii 3:0 ztratil a do finále Východní konference šla nakonec Philadelph­ia, přesto byl Savardův gól jedním z nejsilnějš­ích momentů play off. Technický útočník se na led vrátil po dvou měsících. Začátkem března 2010 totiž schytal až kriminální zákrok do hlavy od útočníka Penguins Matta Cooka. Diagnóza? Otřes mozku, pátý v kariéře.

„Byl jsem mimo, totálně. Studený,“vzpomíná Savard na osu- dový moment po šesti letech. „Celý měsíc jsem byl podrážděný. Fungoval jsem pouze v noci. Spal jsem od pěti od rána do desíti večer. Cítil jsem se jako zombie. Každého jsem se stranil, i lidí, kteří mi chtěli pomoci. Bylo to složité období,“říká.

Štval ho i fakt, že Cooke, i přes několik zákeřných zákroků v minulosti, nepochopit­elně vyvázl bez trestu. „Ozval se mi. Neměl jsem náladu s ním ten večer mluvit. Byl jsem mimo. Už jsem o něm neslyšel, neomluvil se,“říká Savard.

Po frustrujíc­ích týdnech v bolestech se na led vrátil. Chtěl pomoci. Bostonu se zranil David Krejčí, a tak dostal velký prostor. Fyzicky ale nestačil a historické­mu comebacku Flyers nedokázal nezabránit. Přesto ten gól byl pro Savarda dočasným vítězstvím. „Rozhodnout takhle v prodloužen­í

Už více než stovka bývalých hráčů NHL žalovala vedení soutěže kvůli následkům úrazů hlavy. Inspiroval­a se u hráčů amerického fotbalu, kteří od NFL zatím vysoudili 765 milionů dolarů.

Ředitele NHL Garyho Bettmana případný scénář pochopitel­ně nenechává klidným, a proto dál popírá, že by mezi otřesy mozku a zákeřnou nemocí CTE (chronická traumatick­á encefalopa­tie, degenerati­vní onemocnění mozku) byla spojitost. Vedení ligy alespoň začalo více trestat fauly na hlavu, i bitek v utkáních ubývá.

v play off ihned po návratu bylo neskutečné,“přiznává Savard.

Po Cookově zákroku bylo ale jasné, že se jeho kariéra chýlí ke konci. Stačila jediná další rána.

Savard v následujíc­í sezoně odehrál pouze 23 utkání. Poslední zápas přišel 22. ledna 2011. U mantinelu ho dohrál obránce Colorada Matt Hunwick. Savard se složil na kolena a začal se svíjet v bolestech. „Viděl jsem jen tmu,“líčí.

Za útočníkem rychle přispěchal klubový lékař a snažil se mu pomoci. „Umírám. Nic nevidím,“křičel. Měl otevřené oči, ale neviděl, co se kolem něj odehrává. Do kabiny se dostal jen za pomoci spoluhráčů.

Na led NHL se už nikdy nevrátil. „Navštívil jsem deset specialist­ů a devět z nich mi řeklo, že to už nemá smysl dál pokoušet.“

Bolesti hlavy, ztráty paměti, problémy se zrakem, závratě a deprese už byly příliš silné. Nechtěl se trápit dál, a tak v 33 letech na vrcholu kariéry skončil.

„Pořád jsem ve věku, kdy bych klidně mohl dál hrát v NHL,“mrzí Savarda ještě dnes. Teoreticky by i mohl. V New Jersey mu stále dobíhá platný kontrakt. Jenže zdravotní stav stále není na sto procent. „Lepší se to, ale občas mám stále výpadky paměti,“přiznává.

Milovaný hokej ale zcela neopustil. V 39 letech se stal hlavním trenérem v Peterborou­gh.

Těžké zranění hlavy mu změnilo život. Stal se členem kanadského centra pro výzkum lidského mozku a neskrývaně doufá, že jeho problémy jednou zcela ustanou. „Může to trvat dlouho, ale takové případy jsou,“doufá.

Zákeřný faul mu zničil kariéru. Hvězda NHL Marc Savard po letech popisuje následky série otřesů mozku.

 ?? Od Matta Cooka prožíval Marc Savard dva měsíce muka FOTO REUTERS ?? Po faulu
Od Matta Cooka prožíval Marc Savard dva měsíce muka FOTO REUTERS Po faulu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia