Lidové noviny

Tenisová telenovela o trenérech

- MICHAEL BEREŇ TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Tomáš Krupa, bývalý trenér Tomáše Berdycha, skončil před Australian Open s Jiřím Veselým a stará se jen o Barboru Strýcovou.

Petra Kvitová ukončila spolupráci s Davidem Kotyzou a po krátké epizodě s Františkem Čermákem je bez kouče. Po Čermákovi sáhla Lucie Šafářová, která se rozešla s Kanaďanem Robem Steckleym. Berdych se rozhodl angažovat Gorana Ivaniševič­e.

Karolína Plíšková nejdřív „přebrala“sestře Kristýně Iva Mináře a teď po skoro dvou letech už nebude s Jiřím Vaňkem.

Připomínaj­í vám tyto propletené (a často velmi křehké) vztahy telenovelu? Jenže se jedná o realitu tenisového světa. Hráči mění trenéry, trenéři mění hráče. Jenom letos sledovanos­t stoupla, protože se to týkalo nejlepších Čechů. „Jde spíš o shodu náhod, že se to sešlo v jednom roce,“myslí si Jiří Fencl, dlouholetý kouč Lucie Hradecké.

Bizarní situace v tenise

Ale jak si vysvětlit, že se trenéři u elitních českých tenistů takhle „točí“?

„Trenérů, kteří by dokázali se špičkovým hráčem pracovat, je omezené množství. Ať už je to kvůli zkušenoste­m, schopnoste­m, nebo třeba kvůli ochotě cestovat na turnaje po celém světě. Spousta dobrých koučů raději zůstává doma. A není moc českých hráčů, kteří by chtěli sáhnout po zahraniční­m trenérovi,“odpovídá Fencl.

Navíc profese tenisového trenéra má oproti kolegům z jiných sportů specifika, o nichž Plíšková mluvila na Fed Cupu. „Hráči si trenéra platí, aby na ně byl pes. Je to bizarní situace,“souhlasí kouč Fencl.

Ve fotbale se o kvalitní šéfy laviček kluby přetahují, přeplácí je. Ve špatném období se řeší jejich odvolání.

Na kurtech se spolupráce domlouvá většinou na podzim tak, aby mohli tenisté pracovat s novým koučem ideálně celou další sezonu. A aby naopak trenéři případně sehnali práci jinde. „Za nás to fungovalo bez smluv, na podání ruky, a nikdy nás nenapadlo, že bychom si dávali výpovědní lhůty či odstupné. Nikdy jsme se nerozešli třeba v červnu. Byli jsme rádi, že nějakého trenéra máme, že ho můžeme zaplatit,“říká Jiří Novák, česká jednička z přelomu tisíciletí a nyní prostějovs­ký trenér.

Chci „superkouče“!

Ovšem doba se změnila, smlouvy se běžně uzavírají. Navíc když Novák válel v elitní desítce mužského žebříčku, ještě nebyly časté rozšířené týmy odborníků – kromě kouče na tenis do něj teď patří kondiční trenér, fyzioterap­eut, mentální kouč, manažer. Trenérské změny v současnost­i ovlivňuje rovněž móda takzvaných superkoučů, tenisových legend. Berdych a spol. si je vybírají, aby jim pomohli ke grandslamo­vým triumfům.

„Ale superkouče si může dovolit jenom absolutní špička. Navíc fungují jako doplněk k trenérům, kteří dělají s hráčem každodenní práci. Ale členy týmu není lehké vybrat. Je ohrožena vzájemná chemie. Musí to být lidé, kteří si vyjdou vstříc,“naráží Fencl na další důležitý faktor vztahů mezi tenisty a jejich trenéry. Musí si rozumět lidsky bez ohledu na to, jestli je kouč „kamarád“, nebo osobnost pyšnící se mnoha tituly.

Vždyť společně tráví jedenáct měsíců v roce, cestují spolu, bydlí na jednom hotelu. Nedivte se, že si pak leckdy lezou na nervy, a když vzájemné napětí přesáhne únosnou mez, rozejdou se.

Přesto tenisté dlouhodobě bez trenéra nevydrží. Ačkoliv záleží, v jaké fázi kariéry se nacházejí. „Každý hráč trenéra potřebuje. Tenisový kouč musí být v tom rozšířeném týmu šéf,“tvrdí Fencl.

Takže Kvitová s Plíškovou nejspíš samy dlouho nebudou. Po dovolené se pustí do hledání. Jak jim – i dalším krajanům – nový impulz pomůže? Dívejte se na „tenisovou telenovelu“i v roce 2017.

V uplynulé tenisové sezoně 2016 vyměnila česká špička kouče. Náhoda? Nebo přichází nová móda? „Superkouči fungují jako doplněk k trenérům, kteří dělají s hráčem každodenní práci.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia