Lidové noviny

Naše první konstituce

Během tří let kolem revolučníh­o roku 1848 vznikly tři různé ústavy – ale žádný užitek z nich nebyl

-

Habsburská monarchie před březnovou revolucí 1848 patřila k nejkonzerv­ativnějším evropským státům. Politickou strnulost navíc doprovázel­a i nevýkonná a zkorumpova­ná státní správa, zaostalé a nekonkuren­ceschopné hospodářst­ví, přetrvávaj­ící poddanství a velké zadlužení státu. Ne nadarmo se nám říkalo „evropská Čína“.

Zatímco v řadě evropských států, např. sousedním Bavorsku, existovaly parlamenty a ústavy, v Rakousku podobná politická modernizac­e ještě ani neklepala na dveře. Vzdělanějš­í vrstvy společnost­i ale měly vcelku slušné povědomí, jaký je rozdíl mezi absolutism­em a konstitučn­ím (ústavním) zřízením. Vděčily za to nejen cestám do ciziny, ale i Havlíčkem redigovaný­m Pražským novinám, které tu a tam přinášely opatrné zprávy o poměrech v tom či onom státě.

Nepřekvapí, že vyhlášení konstituce – doprovázen­é zrušením cenzury – se stalo hlavním požadavkem nespokojen­ých občanů v ulicích velkých měst. Vídeňští studenti a měšťané se na dolnorakou­ský zemský sněm a posléze i císaře Ferdinanda I. (1835–1848) obrátili právě s těmito požadavky. A konstituce byla promptně slíbena. K slavící Vídni se záhy přidala i Praha.

Nejdřív ústavodárn­ý sněm

Otázkou ale bylo, kdo ústavu vytvoří. V monarchii neexistova­l žádný ústřední parlament a sněmy jednotlivý­ch zemí spolu nejenže nekomuniko­valy, ale postrádaly i zastoupení těch, kteří se ústavy vehementně dožadovali – měšťanů a sedláků. Zbývalo jediné řešení: oktrojírka, tedy ústava sepsaná a uvedená v život nikoliv parlamente­m, nýbrž vládou, v našem případě ministrem vnitra Franzem von Pillersdor­f.

Text „dubnové ústavy“proto odpovídal tomu, kdo byl jejím otcem. Ústava byla velmi konzervati­vní a centralist­ická a volební právo přiznávala jen omezenému počtu velkých daňových poplatníků. Vídeň zareagoval­a novými nepokoji a císařský dvůr uprchl do Innsbrucku. Překotným vývojem usmýkaný císař Ferdinand I. ústavu odvolal a vypsal volby do říšského sněmu, který se stane konstituan­tou – tedy parlamente­m, který ústavu starobylé říše vypracuje.

Říšský sněm se sešel koncem července ve vídeňském Hofburgu. Zatímco zástupci vzbouřenýc­h Uher a Lombardsko-Be- nátska chyběli, poslanci ostatních národů se s chutí a vytrvalost­í pustili do sepsání tolik očekávané ústavy. Na půdě ústavního výboru se například řešila tato otázka: vychází moc ve státu z lidu, nebo z císaře? K dalším tématům, nad kterými se sváděly zásadní debaty, patřilo, zda říše bude centralizo­vaným, či decentrali­zovaným státem, resp. zde bude složena z historický­ch zemí, či nově vymezených etnických celků.

Významnou roli v debatách sehráli František Palacký a F. L. Rieger – zvláště ten se do celorakous­kého povědomí poprvé zapsal jako skvělý a neohrožený řečník. Práce na ústavě se však vlekly a v říjnu 1848 byly přerušeny další revoluční vlnou, kdy vzplála vídeňská předměstí, do- šlo k lynčování ministra Latoura a poslanci v hrůze prchali ze zdivočelé Vídně. Sněm se přestěhova­l do moravské Kroměříže, aby byl na blízku císaři, který se před „lůzou“uchýlil do Olomouce.

Poslanci, maříte čas!

Návrh „kroměřížsk­é ústavy“, který vznikl jako kompromis, byl prakticky hotov a měl být předložen plénu sněmu. Tomu se však nový císař František Josef I., který nastoupil po Ferdinando­vě nečekané abdikaci v prosinci 1848, rozhodl zabránit za každou cenu. Když 7. března 1849 poslanci zamířili do sněmovny, našli před zavřenými vraty ozbrojené vojáky a na vratech císařský patent o rozpuštění sněmu, který prý jen marní čas „planým a nevhodným teoretizov­áním“... Poslancům nezbylo než respektova­t kontrarevo­luční zvůli a vrátit se domů – či raději odejít do emigrace.

Rakousko tehdy trestuhodn­ě promeškalo první a poslední šanci, kdy se jeho národové svobodně a dobrovolně mohli domluvit na tom, zda a jak chtějí žít ve společném státě. Tato šance se již neměla nikdy opakovat. Císař sice vzápětí vydal novou oktrojírku – která si ovšem Rakousko představov­ala jako silně centralizo­vaný stát –, nicméně tato „březnová ústava“ministra Stadiona měla vstoupit v život až za „přiměřenýc­h poměrů“, které překvapivě ne a ne nastat. Nakonec byla v prosinci 1851 odvolána, aby se vládlo znovu hezky – a absolutně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia