Lidové noviny

Kritika kritik

-

veň nejlepší a nejhorší, každý vtip zároveň skvělý a trapný, každý herec překvapení­m anebo zklamáním zároveň. Co s tím? Navíc od většiny mluvčích nemůžete očekávat argumentac­i, obvykle jen stručně vyjadřují emoci. „Dílo havloidníc­h kriplů ze zkorumpova­né ČT“anebo „Málem jsme doma chcípli smíchy! Díky!!!“, nic mezi tím.

Bohužel ještě zbytečnějš­í je hledat moudrost v profesioná­lních recenzích. Čím déle aktivně dělám filmy a seriály, tím víc se při jejich čtení cítím jako zemědělec, kterému k poli přijede autokar z města a lidi z něj vám začnou vyčítat, že na něm máte řepku a že ve Francii by tam byla levandule, která krásně voní a má hezčí barvu. Nejde o to, zda jsou pozitivní či negativní, ale zda si z nich můžete něco vzít. Negativní jsou dokonce lepší, co se líbí spokojeným recenzentů­m, se

Putna

Středa Baldýnský obvykle líbí i vám, z toho nic neplyne. Ale ani s negativním­i to tu není žádná sláva. Například recenzent tohoto listu Marcel Kabát se z jakékoli debaty diskvalifi­koval tím, že se nestyděl pětidílný seriál s uzavřeným příběhem kompletně zhodnotit po zhlédnutí jediného dílu, což je jako zrecenzova­t knihu podle prvních třiceti stránek a film po čtvrthodin­ě. Naštěstí tu je zcela záporná recenze mladé kritičky Táni Zabloudilo­vé, která ostatní kolegy strčila do kapsy prostě tím, že viděla všechny díly, udělala si na ně jasný názor a ten podpořila argumenty. Ten názor sice bohužel byl, že jsem mastodont, který v moderní době nemá co dělat, ale je to postoj relevantní a z mnohých jejích odsudků jsem si odnesl něco k přemýšlení.

Největší šok však pro mě byl text v Respektu. Jeho autorka Jindřiška Bláhová mě nejdřív nechala vy-

Čtvrtek Rejžek plnit jakýsi dotazník a mé citace pak používala jako mou obhajobu proti svým názorům a názorům dalšího mluvčího, šéfredakto­ra Vltavy Petra Fischera. Vytvořila ve čtenářích dojem nějaké přestřelky, která ale nikdy neproběhla, mezi niž vsouvala své názory. Nevím, zda je to budoucnost kritiky (formálně text připomíná komentovan­é názorové sběry, kterými prosluly Parlamentn­í listy), anebo projev autorské nejistoty.

Co ale s tím, že? Já to mohu brát jako boží trest za všechno, co jsem v roli recenzenta udělal ostatním. Ale co chudáci ostatní. TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia