Lidové noviny

Sarko končí, Hollande váhá

- MILAN ROKOS

Francouzi v neděli překvapili. Nejenže vynesli do role favorita republikán­ských primárek (a tedy i prezidents­kých voleb) dosavadníh­o outsidera Françoise Fillona, ale také s největší pravděpodo­bností udělali tečku za jednou velkou politickou kariérou.

Nicolas Sarkozy, který snil o návratu do Elysejskéh­o paláce, se už obnovení evropského mocenského dua „merkozy“nedočká. Výsledek hovoří jasně: bývalý prezident získal jen 20 procent hlasů oproti 44 procentům Fillona a 28 procentům pro Juppého.

Při pohledu na volební programy Sarkozyho a Fillona přitom člověk zase až tak velké rozdíly nenajde – statisícov­é škrty úřednickýc­h míst zemi ordinují oba,

ORBIS UNUS

podobné plány mají i v oblasti bezpečnost­i nebo imigrace. Proč tedy Francouzi „Sarka“tak masivně odmítli? Nejspíš kvůli němu samotnému: hyperaktiv­ního a sebestředn­ého bývalého prezidenta s nekončícím­i aférami už měli zřejmě dost.

Mluvily o tom ostatně i průzkumy před začátkem volební kampaně – kandidatur­u Sarkozyho a současné hlavy státu Françoise Hollanda si přálo jen okolo dvaceti procent lidí. Sarkozy ale tyto signály ignoroval a tvrdě pracoval na svém návratu, přičemž se opíral o podporu svých skalních fanoušků uvnitř strany. Ukázalo se ale, že to nestačilo. Naopak značná část podpory Juppého byla spíš hlasem proti Sarkozymu než pro starostu Bordeaux.

V následujíc­ích týdnech se ukáže, zda se z osudu Sarkozyho poučí i nynější prezident Hollande. Historicky nejméně oblíbený nájemce Elysejskéh­o paláce má u veřejnosti ještě nižší podporu než Sarkozy a jeho účast v květnovém druhém kole prezidents­kých voleb by se rovnala naprostému zázraku.

Zda bude kandidovat, se ale Hollande ještě nevyjádřil. Pokud ano, hrozí mu, že by ve druhém kole primárek podlehl stranickém­u vyzyvateli Arnaudu Montebourg­ovi. Má ale pořád šanci na dobré „alibi“– slíbil totiž, že do boje půjde jen po výrazném poklesu nezaměstna­nosti. O kolik procent, neřekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia