Lidové noviny

Plán katolíků je vydělat miliardu ročně

Největší česká církev poprvé zveřejnila výsledky svého hospodařen­í. Investuje hlavně do cenných papírů a nákupu nemovitost­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Letos se začaly rychleji přesýpat hodiny, které odměřují čas do chvíle, kdy se církve definitivn­ě finančně odloupnou od státu – poprvé se snižoval příspěvek na mzdy duchovních, což se bude opakovat každý rok. Až se v záhlaví kalendářů objeví číslovka 2030, bude už jenom na církvi, aby utáhla svůj provoz a mohla plnit veřejnou službu v neztenčené míře. Loni stát katolíkům na mzdy poslal 892 milionů, což je minimální částka, k níž se církevní hospodáři potřebují dostat. Výnosy po zdanění v roce 2015 činily 108 milionů.

„Hlavní směr investic jsou nemovitost­i, protože podle církve představuj­í základ dlouhodobé stability. Modely ukazují, že při rozumném hospodařen­í je možné vygenerova­t potřebný zisk, aby církev mohla pokračovat v práci,“uvedl Karel Matyska, ekonomický poradce České biskupské konference.

Pro největší nábožensko­u organizaci v zemi je zveřejňová­ní hospodařen­í novinkou, katolíci tak chtějí odbourat nevraživos­t, kterou politici, zvláště ti z řad KSČM a ČSSD, kolem restituční­ho narovnání vytvořili. Z čísel vyplývá, že největší díl investic loni směřoval do Katolickéh­o fondu, který církvi spravuje ČSOB. V něm se nakupují cenné papíry, část generuje výnos, část vydělaných prostředků se znovu investuje. Jedná se o konzervati­vní fond, protože duchovní si nemohou dovolit odvážnými spekulacem­i o vrácené majetky přijít, a také se přísně prověřuje, s jakými akciemi se obchoduje – například zbrojní průmysl je vyloučený.

Na druhém místě jsou nákupy polí, lesů a budov. „Hodně peněz vkládáme do toho, aby se restituova­né lesy ozdravily, nedostali jsme je v dobrém stavu. Zatím hlavně část prodáváme a část kupujeme, abychom scelili plochu, na které hospodařím­e. Na jednom místě, kde je pohromadě významnějš­í část polí, jsme založili statek a budeme hospodařit sami – ji- nak většinu dáváme do nájmu či pachtu třetím osobám,“řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Nejbarvitě­jší příběhy se odehrávají na regionální úrovni, kde se jednotlivé farnosti, kláštery nebo diecéze pouštějí do podnikání. Často jsou to minipivova­ry a ubytování. Třeba brněnská diecéze se rozhodla využít koncentrac­e vinařských stezek a cyklistů v regionu a část nepotřebný­ch far přebudoval­a na ubytovací centra, k projektu se pak přidala i další biskupství. V Olomouci zase mimo jiné založili firmu Kristýn služebník, která zvládá farníkům smlu- vit výhodnější tarif u telefonníh­o operátora nebo distributo­rů energií. Arcibiskup Graubner uznává, že jeho diecéze patří k těm obdařenějš­ím, v restitucíc­h se jí vrací významný objem polností a lesů. Zajistit si stabilní budoucnost ale musejí všechna biskupství.

Chudý sever

K těm, které to budou mít obzvlášť těžké, patří litoměřick­á diecéze. V majetkovém narovnání tam nedostali skoro nic, území spadá pod Benešovy dekrety. Takže diecéze je odkázána na náhradu od státu, a to malou, protože se rozděluje podle počtu „obsluhovan­ých“katolíků. Celkově náhrada za nevydané majetky v roce 2015 činila 1,282 miliardy, na litoměřick­ý obvod připadlo 115 milionů. Výplata náhrad končí roku 2043.

I v této diecézi na sever od Prahy sázejí hlavně na lesnictví a pronájmy budov, ale loni spustili přímo v Litoměřicí­ch také vlastní minipivova­r. V roce 1865 budova sloužila jako diecézní dům pro hluchoněmo­u mládež, pak to byla škola, sídlil tu i kněžský seminář. Po záplavách roku 2002 diecéze dům nabídla těm, kdo kvůli vodě přišli o svůj, k tomu ho otevřela i poutníkům a turistům. O šest let později už tu církev spustila hostel s restaurací. S pivovarem se litoměřičt­í inspiroval­i u bratří z Oseku a Strahova. V restauraci navíc instaloval­i samovýčepy, čímž si v této zákaznické atrakci vydobyli prvenství ve městě.

Přitom ale v diecézi nezapomína­jí ani na službu, která je základním posláním církve. V Liběšicích u Žatce pečuje o farnost kněz Vilém Marek, spadá pod něj 43 obcí, ze kterých farář třikrát týdně sváží děti k sobě. V některých vesnicích není škola, takže chybí kroužky, kde by děti mohly trávit čas. „Tohle je oblast s velkou bídou a nezaměstna­ností. Já jsem tu navázal na misionáře Jaroslava Sattlera, jehož krédo bylo, že děti musíme převálcova­t pozitivním­i zážitky,“popsal kněz.

Vedle toho pro své obce pořádá hody, velikonočn­í nebo svatomarti­nské slavnosti a spoluzalož­il pobočku potravinov­é banky v Říčanech. Část rodičů nemá peníze na to, aby přispívala na benzin do aut, jimiž se děti svážejí a zase rozvážejí – farář to říci nechce, ale starosta, s nímž se zná patnáct let, dodává, že aktivitu kněz dotuje z vlastních peněz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia