Lidové noviny

Utrácí za auta, příjmy ale nemá

-

PRAHA/MOSKVA Ruské sdělovací prostředky se zatím osobu hackera Jevgenije Nikulina nesnaží hodnotit, ale jeho vydání do Ruska prezentují jako jediné správné. Přinášejí rovněž fakta z jeho bouřlivého životopisu a konstatují, že patří mezi typickou moskevskou zlatou mládež. Kromě toho ale například server Gazeta.ru tvrdí, že se přinejmenš­ím přátelil s mladými lidmi z vládní strany Jednotné Rusko, která je zároveň stranou podporujíc­í prezidenta Vladimira Putina.

Přestože Nikulin demonstrov­al život v blahobytu, v Rusku neměl zaregistro­vanou žádnou živnost, vyrůstal v internátu a kariéru začínal odrazem od sociálního dna.

Gazeta.ru ho dokonce nazývá „ruským hackerem číslo jedna“. Údajně už jako dorostenec se dokázal dostat do jedné nejmenovan­é světové sociální sítě a ukrást odtud cenná data. Každopádně je zřejmé, že v životě hackera je více bílých míst než těch zmapovanýc­h. Největší pochybnost­i budí fakt, že ačkoliv si Nikulin žil na vysoké noze, nikdy v Rusku oficiálně k žádnému majetku nepřišel. Miloval ovšem cestování, kterého si vrchovatě užíval, drahá luxusní auta i přepychové obchody s tím nejdražším zbožím.

Například letos v červnu se Nikulin, který se snaží o sobě příliš informací neprozrazo­vat, vyfotil spolu s kamarádkou Marií Roščinovou, členkou strany Jednotné Rusko a mládežnick­é sněmovny při moskevské dumě, v jedné z moskevskýc­h kaváren v ulici Pokrovka. Sám pak snímek na Instagramu zveřejnil pod přezdívkou – v internetov­ých kruzích už dostatečně známou – I.Tak.Soidet.

Půl roku po zveřejnění fotky byl Nikulin zatčen českou policií.

„Jevgenij je strašně chytrý, vyrůstal bez rodičů, všechno dokázal sám,“vypráví jeho přítel Jegor Krasnoboro­v. „Žil a chodil do školy v internátu.“Ovšem některá ruská média tvrdí, že Nikulin není sirotek a se svými rodiči v dětství žil v Moskvě, měl by mít i staršího bratra, který má pracovat v autobusový­ch garážích Mosgortran­s.

Přátelé Nikulina přiznávají, že i v Rusku se mladý muž proslavil jako hacker a už v roce 2012 se jim chlubil, že „se naboural do významného zdroje“.

„Nedávno si koupil nové auto a vyjel v něm do zahraničí s dívkou Marií,“říká Krasnoboro­v. Podle něj byl Nikulin veselý a hovorný kluk, který miloval auta, vlastnil mimo jiné Porsche Macan, které ale později daroval své dívce. Po Moskvě pak Nikulin jezdil v bílém Lamborghin­i Huracan. pp

 ?? A jeho bílé lamborghin­i na stránkách ruského serveru Gazeta.ru ?? Jevgenij Nikulin
A jeho bílé lamborghin­i na stránkách ruského serveru Gazeta.ru Jevgenij Nikulin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia