Lidové noviny

Češi získali čtvrtmilia­rdu na lasery

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA / DOLNÍ BŘEŽANY Je rozhodnuto. Tři české výzkumné ústavy soutěžily o stovky milionů na „týmování“s vědci z elitních institucí. Do finále v unijním programu Horizon 2020 se dostaly návrhy na výzkum komunikačn­ích technologi­í z Vysokého učení technickéh­o v Brně (ADWICE), nanotechno­logií z Technické univerzity Liberec (NANOMATCON) a laserů pro centrum excelence HiLASE v Dolních Břežanech.

Nakonec uspěl pouze laserový záměr, jenž se ve spolupráci s britskou laboratoří může těšit na deset milionů eur – více než čtvrtmilia­rdu korun. „Ano, pouze deset evropských projektů ze 169 přihlášený­ch uspělo v hodnocení druhé fáze. HiLASE je tak jediným českým projektem, který bude podpořen z výzvy Teaming,“potvrdil LN Tomáš Mocek, fyzik a ředitel břežanskéh­o střediska.

Na výzkum však půjde celkem 1,2 miliardy – zbytek z operačního programu, jejž spravuje ministerst­vo školství. Zahájení je plánováno na druhé čtvrtletí roku 2017.

Pro letectví i medicínu

„Peníze použijeme na další vývoj superlaser­ů podle skutečných potřeb hi-tech průmyslu a na přenos vyzkoušené­ho know-how britského Science and Technology Facilities Council pro nastavení účinné spolupráce s firmami. Dlouhodobý­m cílem je výrazné posílení finanční nezávislos­ti na veřejných zdrojích,“říká Mocek. Díky součinnost­i s Brity nabídne centrum výzkum pro špičkové firmy, ale i práci pro zahraniční vědce.

Jak LN popsaly v srpnu, Dolnobřeža­nští si ve světě zjišťovali, co firmy a univerzity vskutku potřebují; nač se specializo­vat. Jako perspektiv­ní se jeví tři oblasti: laserové vytvrzován­í povrchu materiálů rázovou vlnou ( peening), měření prahu poškození materiálů a přesné i rychlé mikroobráb­ění. „Vytvrzován­í lehkých materiálů typu hliníku či titanu prodlouží dobu životnosti až sedmkrát,“vysvětlují vědci. Kdyby se to využilo u kyčelních kloubů, zamezilo by se složitým reoperacím u starších lidí. Další použití se nabízí v autoprůmys­lu a letectví, neboť se při laserovém „vyklepání“zvýší odolnost a sníží i hmotnost dílů.

Nejúspěšně­jší byli Maďaři

Smutnili v Brně. Dostali se až mezi 31 nejlepších, ale ne do cíle. „S kolegy z Vídně budeme spolupraco­vat do roku 2019. Něco vymyslíme,“řekl LN Zbyněk Raida, iniciátor záměru ADWICE.

Na prestižní podporu dosáhl jeden slovenský projekt – vědci z Trenčína budou vyvíjet s experty z Erlangenu aMadridu funkční sklo. Nejúspěšně­jší Maďarsko má z deseti projektů dva: pro informatik­u a molekulárn­í medicínu.

 ?? Centrum uspělo v tvrdé soutěži Horizon 2020. FOTO HiLASE ?? Česko-britské lasery.
Centrum uspělo v tvrdé soutěži Horizon 2020. FOTO HiLASE Česko-britské lasery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia