Lidové noviny

Zaorálek doufá, že Turci vyhostí dvojici Čechů

-

PRAHA Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doufá, že Turecko vyhostí dvojici Čechů, kteří tam byli zadrženi kvůli údajné příslušnos­ti ke kurdským milicím. Diplomacie podle něj pro ně udělá vše, co může, řešení však nelze očekávat rychle. Do Turecka pojede v polovině prosince. Cesta byla v plánu dlouhodobě, bez ohledu na aktuální situaci.

Resort podle Zaorálka už podnikl některé kroky, snaží se jednat a „připravit půdu“pro navrhovaná řešení. „Ale sami tady nic nezmůžeme, pokud nebude ochota vyjít vstříc, tak to nebude jednoduché,“řekl včera ministr. Zadržení si podle něj museli být vědomi nebezpečí, která je v oblasti čekají. „Markéta Všelichová už byla v minulosti zadržena a nedbala varování diplomacie,“dodal Zaorálek.

Všelichová a Miroslav Farkas jsou podle tureckých médií obviněni z poskytován­í zbraní a budou souzeni. Situace je podle Zaorálka možná složitější, než by byla u jiných zemí, protože Turecko je spojencem ČR a členem Severoatla­ntické aliance. „Nelze postupovat jinak než mít zároveň zájem, aby vztahy fungovaly,“řekl Zaorálek.

Vedle jednání o zadržené dvojici chce v Turecku probrat tamní situaci, vztah s Evropskou unií i problémový projekt stavby turecké elektrárny Yunus Emre, na který poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP.

Stavba stále není dokončena. Celková pojistná angažovano­st EGAP je 16,1 miliardy korun Kč, nesplacená výše jistiny úvěru ČEB činí 11,7 miliardy Kč. Hlavním dodavatele­m je česká společnost Vítkovice Power Engeneerin­g, která je v insolvenci. Podle materiálu pro jednání vlády hrozí negativní dopady na státní rozpočet. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) je odhadl na zhruba 15 miliard korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia