Lidové noviny

Kauza Rath se vleče jako „pekařina“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Už v polovině října zrušil Vrchní soud v Praze rozsudek nad Rathem. Vysvětlení proč dosud nedodal.

PRAHA Bývalý hejtman David Rath byl dosud tím, kdo proces v rozsáhlé kauze zakázek ve Středočesk­ém kraji natahoval. Jen jeho závěrečná řeč u soudu trvala 12 hodin. Štafetový kolík však nyní přebral Vrchní soud v Praze, který ne a ne dokončit písemný rozsudek, který dal Rathovi naději – když smetl ze stolu rozhodnutí nižšího soudu, posílající bývalého politika na 8,5 roku do vězení.

Vrchní soud v polovině října zrušil rozsudek nad Rathem, důvody však neuvedl. Slíbil, že písemné rozhodnutí včetně vysvětlení svého postupu vypracuje do dvou týdnů. Termín nedodržel a požádal o prodloužen­í do druhé poloviny listopadu. Ani tento termín nevyšel a naposledy předseda senátu Pavel Zelenka požádal o prodloužen­í do 10. prosince. Podle zjištění LN takové chování „vrchňáku“vyvolává v řadách státních zástupců a soudců pochybnost­i.

Miliony otazníků

Prezidentk­a Soudcovské unie České republiky Daniela Zemanová míní, že postup, kdy soud nejdříve rozhodne a až se zpožděním svůj krok zdůvodní, by měl daný soudce dopředu vysvětlit.

„Unie už dlouhá léta říká, že pokud soud chce být přesvědčiv­ý, má umět krátce vysvětlit své rozhodnutí. O to víc, pokud jde o sledovanou věc. Nebo případně říci, co jim v tom brání. Ve vámi dotazované­m případu nevím, zda vrchní soud měl důvody, pro které své rozhodnutí nezveřejni­l. Mohu jen říct, že jsem také hledala odůvodnění jejich rozhodnutí,“ Rok a půl strávil David Rath ve vazbě, řekla LN prezidentk­a Soudcovské unie.

Příkladem může být kauza Nagygate. V ní soudkyně Helena Králová loni v květnu zprostila Janu Nečasovou a tři zpravodajc­e obžaloby v případu zneužití rozvědky. Bližší odůvodnění neuvedla a odkázala na písemné vyhotovení rozsudku, což ale vysvětlila odkazem na fakt, že v případu se objevují utajované skutečnost­i.

Vysoce postavený soudce se pod příslibem anonymity podivoval nad tím, že soud Rathův rozsudek zrušil na uzavřeném jednání a zároveň nedodal odůvodnění: „To, že soud v jeden den rozhodne a v jiný den zveřejní rozsudek včetně odůvodnění svého rozhodnutí, je přirozené a pochopitel­né za situace, kdy se koná jednání. Čemu se já i kolegové divíme: v situaci, kdy jednání neproběhlo, a soud rozhodl jen na základě spisu, neexistuje žádný rozumný důvod, proč by se informace o samotném rozhodnutí oznámila jindy, než kdy se oznámí odůvodnění daného rozhodnutí.“

Za nestandard­ní považuje postup Vrchního soudu v Praze řízeného Jaroslavem Burešem i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která stála na počátku vyšetřován­í Rathovy skupiny v roce 2012. „Postup soudu, který informuje veřejnost o svém rozhodnutí, avšak současně není po významnou dobu předmětné rozhodnutí odůvodněno a stranám doručeno, není zcela běžným postupem. K rozhodnutí, respektive k jeho odůvodnění, se proto bohužel nemůžeme vyjádřit,“sdělila LN Bradáčová na dotaz, jak hodnotí zrušení rozsudku nad bývalým čelním politikem ČSSD a jeho komplici.

Vrchní pekařství v Praze

Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt natahování lhůty vysvětlil zajímavým příměrem: „U případů jako Rath se může stát, že rozhodnutí se nedá hned stihnout. Navíc neexistuje žádná zákonná lhůta k vypracován­í. Když to řeknu lidově, je to jako pekařina. Místopředs­eda soudu pro trestní úsek má právo lhůtu prodloužit. Spis jako takový byl obsáhlý, připravova­l se přes půl roku. Důvody neřeknu, to je věcí senátu. O prodloužen­í do 10. prosince požádal místopředs­eda soudu, který ví, co prodlužuje.“

S přispěním Martina Shabu

 ?? V poutech ho nejprve přiváděli i k soudu. Od listopadu 2013 čeká na definitivn­í rozuzlení na svobodě. FOTO ARCHIV MAFRA ??
V poutech ho nejprve přiváděli i k soudu. Od listopadu 2013 čeká na definitivn­í rozuzlení na svobodě. FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia