Lidové noviny

Trump: Moje golfová hřiště voda neohrozí

Co se dělo okolo Trumpa

- MILAN ROKOS

Odmítnutí Pařížské dohody o klimatu si Trump prý ještě promyslí, ovlivnění klimatu člověkem už ale připustil.

NEW YORK / PRAHA Designovan­ý americký prezident Donald Trump zřejmě nesplní zdaleka všechno, co sliboval v kampani. V úterním rozhovoru s redaktory deníku The New York Times především nepotvrdil svůj plán odstoupit od Pařížské dohody o klimatu, který znepokojuj­e lídry většiny států světa.

„Podíváme se na to, jsem k tomu otevřený,“odpověděl Trump na otázku komentátor­a Thomase Friedmana, zda přestane bojovat s globálními změnami klimatu. Friedman mu nejdříve připomněl jeho golfová hřiště, z nichž některá leží v oblastech ohrožených vzestupem mořské hladiny, Trump ho ale se smíchem ujistil, že budou v pořádku.

Poté argumentov­al „chytrými lidmi“, kteří mají na změny klimatu opačný názor než respektova­ný deník. Připomněl také, že dosud vůbec nejteplejš­í den v historii byl v devadesátý­ch letech 19. století. Zároveň ale připustil, že na klimatické změny má vliv i člověk: „Myslím, že je tam nějaká spojitost. Nějaká, něco. Záleží na tom, kolik,“prohlásil. Zmínil také důležitost čistého ovzduší, přestože trvá na těžbě uhlí.

Trump se tak výrazně posunul od svých dřívějších postojů. Například v roce 2012 tweetoval: „Koncept globálního oteplování vytvořili Číňané, aby američtí výrobci přestali být konkurence­schopní.“Letos v květnu pak na jednom z předvolebn­ích mítinků prohlásil, že během prvních sto dní v Bílém domě odstoupí od Pařížské dohody a zastaví všechny americké platby klimatický­m programům OSN.

Minulý týden se kvůli Pařížské dohodě o klimatu obrátilo na Trumpa na čtyři stovky firem a neziskovýc­h organizací s požadavkem, aby pokračoval v politice boje proti globálnímu oteplování. V dopise, o němž informoval britský list The Guardian, figurují společnost­i z různých průmyslový­ch odvětví včetně těch, které až dosud s environmen­tální politikou nebyly spojovány, jako je výrobce geneticky modifikova­ných potravin Monsanto nebo producent šperků Tiffany & Co.

„Odstoupení USA by ve světě byznysu vyvolalo velkou nejistotu. Byznys klimatický proces sleduje a z dlouhodobé­ho a investiční­ho pohledu je pro něj nesmírně důležitý,“říká Michal Broža, vedoucí informační kanceláře OSN v Česku.

Vedoucí role pro Čínu?

Tlak na Spojené státy vytvářejí ale i ostatní země – například Čína z klimatické konference vMarrákeši vzkázala, že odmítnutím dohody by se Trump postavil proti přání celého světa. A právě Čína by se mohla ujmout vedoucí role v boji proti změnám klimatu, myslí si Henrik Selin z Bostonské univerzity, který se tímto fenoménem zabývá.

„Myslím, že to Čína může vnímat jako příležitos­t ujmout se vedení,“citoval ho server CBC News s tím, že dohoda by měla přežít i případný odchod Spojených států. Největší producent skleníkový­ch plynů Čína je podle Selina odhodlaná svým závazkům dostát, to samé platí i o Indii. Lavinového efektu se expert neobává. A to, že od dohody odstoupí USA jako celek, prý neznamená, že si nemohou ambiciózní cíle určit jednotlivé americké státy, jako je Kalifornie.

Dohoda, kterou v Paříži podepsalo 193 smluvních stran (z toho 177 států), zavazuje země drastic- ky snížit množství vypouštěný­ch emisí oxidu uhličitého – cílem je dosáhnout toho, aby se zvýšení teploty na Zemi udrželo pod dvěma stupni Celsia vzhledem k předindust­riální úrovni.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

Budoucí prezident si do svého týmu vybral hned dvě ženy. Na stálého představit­ele USA v OSN nominoval guvernérku Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, která je navíc dcerou indických přistěhova­lců. Haleyová nabídku přijala, její jmenování musí ještě potvrdit Senát. Během kampaně se ale stavěla ostře proti Trumpovi a v primárkách podporoval­a jeho protikandi­dáty. Post ministryně školství přijala miliardářk­a a sponzorka Republikán­ské strany Betsy DeVosová, funkci ministra pro výstavbu a rozvoj měst zase Trump nabídl svému soupeři z primárek – Afroamerič­anovi Benu Carsonovi.

Donald Trump naznačuje, že nehodlá přerušit vztahy se svým obchodním impériem, jak sliboval v kampani. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ). Od voleb se Trump setkal s několika svými zahraniční­mi obchodními partnery, přestože slíbil, že byznys předá dětem. Trump v úterním rozhovoru s novináři prohlásil, že právo je zcela na jeho straně, a konstatova­l, že „prezident se nemůže dostat do střetu zájmů“. Je totiž vyňat z platnosti zákona, který zakazuje, aby členové exekutivy využívali své veřejné funkce k vlastnímu obohacení. WSJ ale cituje právníka, který tvrdí, že pokud Trump své aktivity neomezí, bude střet zájmů „nekonečný“.

 ?? Domluvený rozhovor s redaktory The New York Times Donald Trump nejdříve v průběhu dne zrušil, nakonec si ale vše rozmyslel. List, který je k němu značně kritický, poté dokonce označil za skvělý. FOTO REUTERS ?? Trump v jámě lvové.
Domluvený rozhovor s redaktory The New York Times Donald Trump nejdříve v průběhu dne zrušil, nakonec si ale vše rozmyslel. List, který je k němu značně kritický, poté dokonce označil za skvělý. FOTO REUTERS Trump v jámě lvové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia