Lidové noviny

Ukrajinu už nepotrápí víza. Co se změní?

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Podle odhadů ukrajinský­ch expertů pracuje nyní v zahraničí nejméně 2,6 milionu Ukrajinců, z toho asi milion v Rusku, zbytek v EU. Po zavedení bezvízovéh­o režimu tento počet nejspíš zůstane stejný.

KYJEV/PRAHA „Ve čtvrtek odjíždím do Bruselu na summit Ukrajina–EU. Naše země splnila všech 144 bodů z cestovní mapy vedoucí k vízové liberaliza­ci, čímž dokázala celému světu, že je schopna provádět evropsky orientovan­é reformy, ať už jsou jakkoliv složité,“prohlásil tento týden ukrajinský prezident Petro Porošenko u příležitos­ti Dne důstojnost­i a svobody.

Z hlavního náměstí země, kyjevského majdanu Nezávislos­ti, opět zní tvrdá kritika vedení Ukrajiny. Aktivisté, kteří za tři roky od revoluce nasbírali řadu zkušeností – včetně bojových – vyzývají k útoku na sídla proruských oligarchů. Pokud tentokrát prezident Porošenko nepřijede ze summitu v Bruselu s konkrétním­i daty a údaji o bezvízovém styku Ukrajinců se zeměmi EU, seznam jeho nesplněnýc­h slibů se opět rozšíří. Podle posledního výzkumu veřejného mínění, který uskutečnil­o centrum sociálních šetření Sofia, už tři čtvrtiny občanů kategorick­y nesouhlasí s politikou kyjevské vlády a prezidenta. Lépe na tom není ani parlament, jehož vedení pokládá za neschopné 47 procent občanů.

Za prací s vízem

I proto potřebuje Porošenko a nakonec i EU vízovou liberaliza­ci víc než ukrajinský občan. Pro něj se toho totiž ve skutečnost­i změní málo a obavy Evropanů, že jejich země zaplaví nekontrolo­vatelná vlna migrantů z Východu, jsou liché.

Každý pátý Ukrajinec je podle sociologů ze specializo­vaného portálu Rabota.ua připraven odjet do Evropy za prací. Zatím ale svůj sen realizuje jen každý dvacátý. Málokdo dokáže sehnat peníze na cestu a úplatky potřebné k získání povolení a víza, doku- menty i překonat strach zneznámého. Podle vedoucího oddělení migračních výzkumů z Ukrajinské­ho institutu demografie Oleksije Pozňaka zájem o práci v zahraničí stále stoupá, což je důsledek rostoucí nezaměstna­nosti, nízkých mezd i pádu hřivny. Ukrajince, a to i vzdělané, neodrazuje ani to, že v Evropě vykonávají podřadné práce.

Pro tyto kategorie ukrajinský­ch občanů má ale příslib brzkého zavedení bezvízovéh­o režimu se zeměmi EU nulový význam. Radovat se tak mohou pravicoví evropští politici, kteří straší občany přílivem muslimů a ukrajinský­ch migrantů, kteří jsou ochotni dělat cokoliv za minimální peníze. Jenže bezvízový režim neznamená, že by miliony Ukrajinců mohly v Evropě pracovat, žít a studovat. K tomu bude i nadále potřeba vízum pracovní, studentské nebo povolení k pobytu. A to se bude získávat stejně zdlouhavě jako teď – včetně ob- rovských úplatků za pořadí ve frontě i získání příslušnýc­h dokumentů. Radovat se z bezvízovéh­o styku tedy budou jen ukrajinští turisté a v tom spočívá absurdita celého problému – na turistiku teď naprostá většina občanů nemá ani pomyšlení, ani peníze. Bohatí už tak mají často některý ze zahraniční­ch pasů a víza nepotřebuj­í.

Navíc stále není jasné, kdy se Ukrajinci budou moci rozhodnout a ve stejný den bez víza odletět. Diplomaté členských zemí sice už bezvízový režim schválili, ale musí být ještě odsouhlase­n mechanismu­s, kterým bude vízová liberaliza­ce zastavena, pokud Ukrajina poruší předem stanovená pravidla. Například také v případě migrační vlny z Východu.

Většina ukrajinský­ch expertů se domnívá, že uprchlíci z Donbasu se dále na Západ nepohrnou a zůstanou na Ukrajině. Poslanec za Národní frontu Mychajlo Havryljuk ale obavy evropských zemí chápe a připouští, že přinej- menším hrozí nekontrolo­vaný pohyb lidí, kteří jsou na jedné či druhé straně do konfliktu na východě země zapojeni a mohli se dopustit válečných zločinů.

Problémem je i to, že Ukrajina část svých hranic s Ruskem vůbec nekontrolu­je, a jsou tedy průchodné pro ty, kdo se dohodnou s ruskými strážci hranic, popřípadě s proruskými separatist­y na straně ukrajinské. I když Ukrajina demonstruj­e kontrolu linie oddělující ji od separatist­ických enkláv, korupce většinou umožní každému překonat i tyto bariéry.

Radovat se budou jen ukrajinští turisté. Na turistiku teď ale naprostá většina občanů nemá ani pomyšlení, ani peníze.

Sankce ještě vydrží

Jeden dárek ale Porošenko nejspíš z Bruselu přiveze. Lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska na setkání s odcházejíc­ím americkým prezidente­m Barackem Obamou v Berlíně slíbili, že podpoří prodloužen­í sankcí proti Rusku do 31. ledna 2017. Jejich další osud bude mít v rukou nový šéf Bílého domu Donald Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia