Lidové noviny

Londýn – New York za 3,5 hodiny

- LONDÝN

Začínají tam, kde před lety nadzvukové létání skončilo. Poslední tři letouny Concorde přistály na londýnském letišti Heathrow před třinácti lety, od té doby se příležitos­tně objevovaly zprávy, že by se nadzvukové lety nad Atlantikem mohly obnovit.

Byla tu ale potíž. Provoz concordů byl nesmírně nákladný, mnohé klienty navíc odrazovala jejich hlučnost.

Britský miliardář Richard Branson a jeho firma Virgin se přesto roky snaží vrátit štíhlé siluety nadzvukový­ch dopravních letadel zpět na oblohu. Teď vypadají plány nadějně. Branson spojil podle britského listu The Guardian síly s americkou firmou Boom Technology a společně představil­i prototyp nového nadzvukové­ho letounu.

Rychlost zvuku byměl překročit více než dvojnásobn­ě. Vzdálenost z New Yorku do Londýna by pak zvládl za pouhé tři a půl hodiny, tedy za stejnou dobu jako jeho letití předchůdci, které provozoval­y společnost­i British Airways a Air France. Na palubu by měl stroj pojmout 50 pasažérů, první let se čeká v roce 2023, tedy přesně 20 let poté, co naposledy vzletěly concordy. Cena projektu přesáhne miliardu dolarů.

Už v příštím roce hodlá Boom Technology vyzkoušet model, který bude mít zhruba třetinové rozměry oproti skutečnému dopravnímu letadlu.

Branson využívá zkušeností 35letého Blakea Scholla, pilota a také bývalého manažera společnost­i Amazon, který staví prototypy prvních letounů Boom.

Nadzvuková letadla vyvíjejí také velké společnost­i, jako Boeing či Lockheed Martin. Branson se Schollem ale věří, že budou mít náskok. Na rozdíl od velkých firem neplánují využití některých moderních technologi­í, které podléhají časově náročnému procesu schvalován­í. Boom Technology ale bude spolupraco­vat s velkými společnost­mi, jako třeba s výrobcem leteckých motorů General Electric.

Oba muži věří, že jejich projekt má budoucnost. Vycházejí přitom také z kalkulace, podle které by neměly být letenky dražší než v ty byznys třídách běžných transatlan­tických linek.

Je tu však riziko. Tyto linky nabízí v byznys třídách masivní sklápěcí sedačky, koktejlové bary i sprchy. Někteří znalci trhu se tak ptají, zda si bude podnikatel­ská elita ochotna tento luxus odpustit. sla

Spolupráce britského miliardáře Richarda Bransona s americkou společnost­í Boom dostává pevné kontury. Představil­i prototyp letadla, které zkrátí cestu z Londýna do New Yorku na tři a půl hodiny.

 ?? Prototyp menšího letounu Boom. REPRO BOOM TECHNOLOGY ?? Rychlejší než zvuk.
Prototyp menšího letounu Boom. REPRO BOOM TECHNOLOGY Rychlejší než zvuk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia