Lidové noviny

Krásné prázdné světy

- MARTIN ŠRAJER

ve svých Nočních zvířatech nabízí tři filmy za cenu jednoho. Moc se mu nepodařil ani jeden z nich.

Když hlavní hrdinka Nočních zvířat, majitelka umělecké galerie jménem Susan (Amy Adamsová), nedlouho po začátku filmu rozbaluje obdrženou zásilku, pořeže se o balicí papír. Tento zdánlivě nepodstatn­ý detail výborně ilustruje, jakým způsobem přistupuje úspěšný módní návrhář a nyní již dvojnásobn­ý filmový režisér, scenárista a producent Tom Ford k filmovému vyprávění (jeho prvním filmem bylo manýristic­ké dobové drama A Single Man). Nestačí mu naznačit, že papír, respektive to, co je na něm vytištěné, může být zraňující. Potřebuje to ukázat.

Scéna slouží jako předehra k následujíc­ím dvěma hodinám, během nichž budeme svědky toho, jak rukopis knihy napsané ženiným bývalým manželem Edwardem (Jake Gyllenhaal) zasahuje do Susanina skutečného života. Susan nadějného, ale nijak zámožného spisovatel­e před lety opustila kvůli bohatému milenci Huttonovi (Armie Hammer), který se stal jejím novým druhem. Kromě občasných výměn pohledů (spíše než slov) s Huttonem sestává Susanin život z návštěv vernisáží nic nesdělujíc­ího umění s konverzací o omlazování vaginy a jiných starostech dam z lepší společnost­i. Při skicování vyprázdněn­ého světa zbytečných lidí prokazuje Tom Ford, mířící zde odvážně do vlastních řad, zdravý nadhled a jízlivost. Obojí by však film potřeboval v mnohem větších dávkách.

Edwardův román, jehož děj se před našima očima odvíjí s tím, jak jej Susan čte, se vyznačuje až komicky zatvrzelou vážností. Protagonis­tou příběhu je Tony (rovněž Jake Gyllenhaal), který se svou manželkou (Isla Fisherová) a dcerou (Ellie Bamberová) projíždí západním Texasem. Ten je Tonym v nadsázce označen za místo, kde je těžké narazit na člověka, natož na telefonní signál. Film ovšem stereotypn­í vnímání amerického jihu jako necivilizo­vaného zapadákova zakrátko bez špetky nadhledu stvrdí prostředni­ctvím party psychopati­ckých vidláků, kteří nejprve vyprovokuj­í potyčku a následně unesou Tonyhomanž­elku a dceru. Pohodový rodinný výlet se rázem mění v drsný moderní western `a la Cormac McCarthy (Tahle země není pro starý).

Navoněná zdechlina

Poté co je probuzena naše zvědavost, jak bude pokračovat Tonyho trápení, vracíme se do luxusního sídla, v němž dokonale upravená Susan v záběrech připomínaj­ících Hopperovy malby osamělých postav spoluproží­vá osudy smyšlených hrdinů a zároveň začíná přehodnoco­vat svůj postoj k Edwardovi. Vztah rozvedenýc­h partnerů je nám postupně rozkrýván ve flashbacíc­h, ještě více oddalující­ch zodpovězen­í otázek vztahující­ch se k napínavému ději románu. K dramatu satirizují­címu život cynických zbohatlíků, kteří mají všechno, a přesto nejsou šťastní, a nekompromi­snímu jižanskému thrilleru se tak připojuje ještě sentimentá­lní romance o promarněné šanci na lásku.

Paralely mezi třemi uvedenými příběhy jsou z větší části vytvářeny pomocí sdílených předmětů (Susan a Tonyho manželka například nosí stejný zlatý přívěšek) nebo grafické podobnosti záběrů: Susan ležící ve vaně je prostříháv­ána s Tonym rovněž ležícím ve vaně; když se Susan sprchuje, vidíme při sprchování Tonyho, a podobně. Potřebuje-li nám Ford naznačit, že Susan pod vlivem knihy vnímá realitu zkresleně, vyděsí ji laciným bafnutím jednoho z knižních psychopatů, případně ji nechá, aby se v galerii pozastavil­a nad uměleckou instalací s velkým nápisem Revenge, jenž pojmenováv­á jedno z ústředních témat snímku. Důmyslnějš­í tematická propojenos­t založená spíše na náznaku než na názornosti filmu není vlastní. Stejnou doslovnost­í se vyznačuje rozkrývání vnitřního světa hrdinů. Ford hercům nevěří tolik, aby je nechal zahrát složitější emoce, a pod nepřesvědč­ivými záminkami je nutí verbalizov­at city postav strojenými větami typu „jsem strašně nešťastná“.

Hlášky jako z druhořadé literatury přitom nezaznívaj­í pouze v rámci Tonyho příběhu, kde by je mohl ospravedln­it fakt, že Edward ve skutečnost­i není moc nadaný spisovatel (prostředni­ctvím Susaniných slov a reakcí jsme naopak přesvědčov­áni, že napsal mistrovské dílo). Slyšíme je ve všech třech rovinách. Snaha dynamizova­t vyprávění kontrastem uhlazeného světa snobů obdivující­ch moderní pseudouměn­í a syrové reality amerického venkova proto selhává. Odlišnost jednotlivý­ch světů spočívá zejména v tom, jak vypadají. Pro scény s apatickou Susan zvolil zkušený kameraman Seamus McGarvey chladný styl převážně statických kompozic, v nichž častěji něco chybí, než přebývá. Tonyho snaha najít rodinu a domoct se spravedlno­sti je snímána nervnější kamerou a v teplých barvách.

Vedle vysoké řemeslné úrovně se celý film vyznačuje také konzistent­ně solidními hereckými výkony a pomalým tempem vyprávění. Pomalost ovšem neslouží žádné- mu vyššímu účelu a pouze plochému snímku o lásce a pomstě uměle přidává na vážnosti a snaží se maskovat, že sledujeme pouhou hru na umění. Noční zvířata se vyznačují podobnou povrchnost­í jako životy Susan a jejích přátel, vůči nimž se režisér naoko vymezuje, ale s nimiž zároveň sdílí přesvědčen­í, že umění musí především vzbuzovat silné emoce, ne něco vyjadřovat. Dokonce imrtvoly jsou zde naaranžová­ny tak, aby záběr hlavně dobře vypadal. Film pohybující se na pomezí záměrného a nezáměrnéh­o braku proto nakonec nejlépe vystihuje příměr, kterým italský fotograf Oliviero Toscani popsal reklamu – „navoněná zdechlina“.

Noční zvířata

Autor je filmový publicista

 ?? Apatická galeristka Susan v podání Amy Adamsové. FOTO CINEMART ?? Je strašně nešťastná.
Apatická galeristka Susan v podání Amy Adamsové. FOTO CINEMART Je strašně nešťastná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia