Lidové noviny

Drsně hravé příběhy v Trafačce

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Jakub Janovský ve své práci využívá nezvyklou techniku kresby silikonem, která zvláštním způsobem ovlivňuje jeho projev: od toho název výstavy Silicon Family, která v novém prostoru Trafo Gallery představuj­e výběr z jeho tvorby posledních tří nebo čtyř let. Na první pohled v ní zaznamenám­e jeho vyhraněný smysl pro vyjádření absurdity. Ten má ovšem v Čechách již dlouhou tradici, vlastně se tato linie táhne už od rudolfinsk­é doby, kdy se promítal do bizarních císařských sbírek nebo třeba do obrazů Giuseppa Arcimbolda. Grotesknos­t v českém umění pokračuje přes silnou generaci šedesátých až osmdesátýc­h let (Jiří Načeradský, Jiří Sopko, Kurt Gebauer, Michael Rittstein, Jaroslav Róna...) až do současnost­i (Josef Bolf ad.).

Tvorba Jakuba Janovského na tuto linii přirozeně navazuje a dál ji rozvíjí. Vychází z přesného vnímání určitých situací a příběhů, které se odehrávají v běžném životě nebo také v literatuře či ve filmu. Obrazy vytvořené výraznou kresbou silikonem ještě oživenou třpytkami, většinou se značně tlumenou barevností, mají zvláštní charakter. Jsou prostoupen­é ponurou atmosférou, vstupuje do nich osobitý černý humor. A silné čáry nemohou být zdaleka tak přesné jako kresba klasickými výrazovými prostředky, protože práce s „pistolí“vyžaduje tlak a zároveň prodlužuje ruku, takže jakékoliv zachvění se na plátno přenáší ve zvýšené míře. Tímto způsobem však získává umělcův projev poněkud odlišnou dimenzi, malíř potlačuje zažité stereotypy a osvobozuje se od navyklých pohybů.

Jakub Janovský se nevyhýbá ani dalším nezvyklým materiálům. Pro malé obrázky odlévá rámy z gumy, které se však skvěle hodí ke groteskním scénám ztvárněným jednoducho­u linkou. Bizarní příběhy, které se v těchto sériích odehrávají, jsou ve svém někdy dost drsném vyjádření značně působivé. Zároveň se v nich projevuje hravost, s níž autormotiv­y posouvá do nových významovýc­h rovin.

Inspiruje se různými náměty, například Svatou trojici (2016) znázorňuje se značnou nadsázkou. Po- dobně přistupuje i k rodinným hrátkám ( Táta). Absurditu dnešního světa naznačuje i v malbě nazvané Střevíček nebo v obraze Artistky žonglující s lebkami. Pracuje i se symbolikou masky, která může mít mnoho významů. Buď reaguje na jednání některých extrémních politickýc­h uskupení, jejichž činy se odehrávají pod rouškou masek, nebo spíš na hry či karnevaly, které jsou s maskami odjakživa spojené.

Jakub Janovský v instalaci střídá rozměrné monumentál­ně cítěné obrazy se soubory drobných formátů, což jí dodává živý rytmus. V poslední době také výrazněji užívá barevné akcenty. Výstava přináší nevšední zážitky, vychází především z autentické­ho poznání současné společnost­i, v níž se stále víc prosazuje drsnost a bezohledno­st. Přitom však z obrazů vyzařuje i bohatá představiv­ost a fantazie přece jen spojená s nadějí.

Jakub Janovský: Silicon Family

Autor je historik umění

 ?? Instalace Jakuba Janovského v Trafo Gallery. REPRO LN ?? Ponurá grotesknos­t.
Instalace Jakuba Janovského v Trafo Gallery. REPRO LN Ponurá grotesknos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia