Lidové noviny

Trumpovo mužstvo z bunkru

„Dream team“nového prezidenta USA je nebezpečný svou myšlenkovo­u uzavřenost­í

-

Nelze vyloučit, že v mezičase od vzniku tohoto textu (středa) do jeho otištění Donald Trump překvapí a do svého týmu jmenuje osobnost, která se bude vymykat jeho dosavadním­u složení. Zatím je to ale tak, že Trump se obklopil jen svými věrnými. Na to má právo, ale avizované „rozmanitos­ti“, kterou Trump po svém zvolení sliboval, se to příliš nepodobá.

Pokud bychom tedy onu „diverzitu“nepojali v duchu škodolibé poznámky zachycené v amerických médiích. Trumpův „dream team“je ve skutečnost­i velmi různorodý: „Jeden nemá rád muslimy, druhý černochy a další Židy.“

Ale dost zlých žertů a falešných slovíček, skutečný problém je v něčem jiném. Podíváme-li se na dosavadní výběr Trumpových lidí, kteří budou mít na starosti bezpečnost­ní – domácí i zahraniční – agendu, tak zatím vidíme tým, který je nejen velmi loajální vůči příštímu prezidento­vi, ale který je i vyřezán z jednoho a toho samého názorového a myšlenkové­ho kusu dřeva.

Žádná překvapení

Trumpův dosavadní výběr přitom není ani tak překvapivý, jako spíše nevyhnutel­ný. Na poli bezpečnost­ní a zahraniční politiky neměl v kampani prakticky žádné známější osobnosti, lépe řečeno: neměl takřka nikoho. Kromě senátora Jeffa Sessionse z Alabamy, který byl vůbec prvním (a dlouho také jediným) členem Senátu, který Trumpa podpořil. Teď byl odměněn pozicí ministra spravedlno­sti.

Druhou výraznou tváří jeho úzkého okruhu zahraničně-bezpečnost­ních expertů byl v kampani generál Michael Flynn, bývalý ředitel vojenské zpravodajs­ké agentury (DIA), kterému teď Trump svěří post šéfa Rady pro národní bezpečnost (NSC). A do třetice je to dosavadní kongresman z Kansasu Mike Pompeo, kterého Trumpovi lidé během kampaně oslovili poté, co je zaujal Pompeův velmi kritický pohled na Hillary Clintonovo­u.

Konkrétně na její roli v tragickém incidentu na americkém konzulátu Benghází, při kterém byl v roce 2012 zabit americký velvyslane­c. Pompeo se neztotožni­l s vyšetřovac­í zprávou Kongresu, podle které Clintonová nenesla přímou vinu. „Svým způsobem je to horší než Watergate,“míní Pompeo, podle kterého Clintonová v širokém spiknutí zametla stopy. Donald Trump jej nyní nominoval na šéfa CIA.

Výsledkem je mužstvo, jehož členové se inspirují a posilují ve svých, často poměrně radikálníc­h názorech. V odporu vůči imigraci je Jeff Sessions autorem legislativ­ních návrhů, které by vedle „ilegálů“omezily také dosavadní, zcela legální imigraci na základě pracovních povolení či přistěhova­leckých víz. Podle většiny ekonomický­ch analýz USA sice z legální imigrace profitují, podle Sessionse ale do Ameriky přichází více lidí, než tamní společnost a ekonomika zvládnou.

Generál Michael Flynn nerozlišuj­e mezi radikálním islámem a islámem jako takovým. Islám podle něho není náboženstv­í, ale „rakovina“, případně „politická ideolo- gie, která se maskuje jako náboženstv­í“. Pozoruhodn­ý je také jeho názor (otištěný v listě The Hill, který sleduje a zároveň ovlivňuje dění v Kongresu), že Spojené státy by měly do Turecka vydat duchovního Fethullaha Gülena, kterého premiér Erdogan viní z přípravy letošního pokusu o puč.

Podle zpravodajs­kého webu Politico ovšem nejde o zcela nezištný samostatný pohled na věc. Flynn po odchodu z DIA pracoval jako poradce pro lobbistick­ou firmu napojenou na tureckou vládu. Mezi Flynnovy pracovní úvazky pak kromě jiného patřil i loňský placený projev na recepci televize Russia Today v Moskvě, kde pak Flynn seděl u stolu vedle Vladimira Putina.

Pompeo, který byl do Kongresu zvolen v roce 2010 na vlně Tea Party, je odpůrcem jaderné dohody s Íránem, těsně před zveřejnění­m jeho nominace na šéfa CIA uvedl, že se nemůže dočkat, až bude dohoda zrušena. Zároveň se v minulosti vyslovil pro možnost, s kterou v kampani koketoval právě i Trump, že by CIA mezi své výslechové metody znovu zařadila waterboard­ing.

Kolem „tvrdého jádra“

Sečteno, Trumpův tým se formuje kolem „tvrdého jádra“, které známe už z kampaně. Zatím to vypadá, že se zde baví „kluci, kteří si rozumějí“a vzájemně si vystačí, semknuti kolem vůdce. Na věrnosti budoucímu prezidento­vi není nic tak špatného, naprostá ideová uniformita a poslušnost by však už byly hodně na pováženou.

Výkon americké bezpečnost­ně-zahraniční politiky tradičně bývá soupeřením více týmů, přetlačová­ním mezi poradcem pro národní bezpečnost, ministerst­vem zahraničí, CIA a Pentagonem. Je to tak dobře, závažná rozhodnutí, třeba i balancujíc­í mezi válkou a mírem, vyžadují oponenturu, bez ní se dříve či později dostaví zacyklená myšlenková uzavřenost („bunker mentality“), možnost omylů stoupá.

Nechme se ještě překvapit, kdo se stane Trumpovým šéfem diplomacie a ministrem obrany. Jeho dosavadní skvadra je však nebezpečně jednolitá a je otázkou, zda ještě vůbec do svého bunkru někoho pustí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia