Lidové noviny

Nesmyslný boj s pokušeními

-

Ještě jeden sladký koláček mi neublíží, jedna cigareta nezabije, kvůli jednomu panáku navíc játra neztvrdnou. Známe to všichni, pokušení je příliš silné a vůle tak chatrná. V historii to nebylo jiné. Jak nás ostatně učí bible, prvním zločinem lidstva nebylo nic jiného než nedostatek sebekázně. Eva měla zakázáno ochutnat ovoce ze stromu poznání, vábení ale neodolala. Poučení z tohoto příběhu je jasné. Když pokušení překoná sílu naší vůle, jde o morální selhání, jež zasluhuje trest. Jenže jak nedávno poukázal web Vox.com, podle moderních psychologů je to poučení špatné.

Badatelé zjistili, že lidé jsou v boji s pokušením katastrofá­lně neúspěšní a vynaložené úsilí je často jen plýtváním silami. Psychologo­vé se několikrát pokoušeli vytrénovat lidi k větší sebekázni a jejich chabou vůli vyztužit pomocí tvrdého drilu. To vše s malými nebo vůbec žádnými výsledky. Proto radí: nebojujte sami se sebou, jen se vysílíte a na konci stejně prohrajete. A ke všemu se budete ještě cítit mizerně, protože jste zklamali.

Jistě, už slyším pobouřené hlasy kázající o pevné vůli, jež lidem dopomáhá k úspěchu. Jenže ono je to vážně složitější. V roce 2011 dali psychologo­vé dvěma stovkám lidí v Německu telefony, na které jim v různou dobu posílali dotazy ohledně pokušení a tužeb, jež pociťují, a jak se s nimi vypořádáva­jí. Zjistili, že lidé, kteří se sami považovali za jedince se silnou vůlí, ve skutečnost­i čelili daleko méně pokušením než ostatní. Podobný experiment byl proveden se studenty na jedné kanadské univerzitě. Badatelé se podívali na to, jak pevná je vůle studentů, a porovnali ji s jejich studijními výsledky na konci semestru. Zjistili, že ti, kteří s pokušeními bojovali, nebyli o moc úspěšnější než studenti, kteří jim ihned podlehli. Nejlépe na tom nakonec byli ti, kteří čelili nejméně pokušením. Vědci se na ně proto zaměřili, aby zjistili, v čem tkví jejich kouzlo.

Zčásti je to velmi prosté. Méně pokušením čelí lidé už z toho prostého důvodu, že je baví to, co ostatní považují za otravné. Rádi cvičí, jedí zdravě, učení je pro ně zábava. Mají rovněž zažité některé stereotypy. Například pravidelně cvičí, chodí brzy spát a brzy vstávají. Což jsou, jak vědci podotýkají, všechno věci, které se dají naučit. Něco se ale naučit nedá. Jak moc budeme vábeni sladkým koláčkem či vůní cigarety, je z velké míry dáno geneticky. Konečně pak platí, že když jste chudí, vaše vůle je slabší.

Dobře to ukázal dnes již klasický „marshmallo­w test“, kde jsou před čtyřleté děti položeny pěnové bonbony s tím, že když vydrží nevzít si bonbon hned, dostanou za 15 minut dva. Dítka z chudých poměrů si vedla daleko hůře – velmi často bonbon ihned snědla. Podle neurovědce Elliota Berkmana je důvod jednoduchý. Jste-li chudí, budoucnost je pro vás daleko nejistější, tak proč si tedy nedopřát hned teď? Nebojujte tudíž s pokušeními, nemá to smysl. Raději zbohatněte.

Badatelé zjistili, že ti, kteří s pokušeními bojovali, nebyli o moc úspěšnější než studenti, kteří jim ihned podlehli. Nejlépe na tom nakonec byli ti, kteří čelili nejméně pokušením.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia