Lidové noviny

Potraty? Papež František pravidla nezměnil

-

Katolická mravouka může zvenčí vypadat jako kupa prapodivný­ch a přehnaně přísných zákazů. Asi jako kdyby někdo všude kolem silnice hustě nastavěl všemožné dopravní značky – v přesvědčen­í, že řidiči jsou příliš hloupí nebo nezdární na to, aby si aspoň občas uměli poradit sami.

Přitom katolická církev, na rozdíl od některých jiných křesťanský­ch proudů, nikdy nehlásala, že lidská přirozenos­t je skrznaskrz zkažená. I svými strohými pravidly se vždycky snaží vyjadřovat něco pozitivníh­o. Když církev neumožňuje rozvod, chce tím říct, že manželská láska je jedna z nejkrásněj­ších věcí na světě. Odmítnutím antikoncep­ce dává najevo, že při sexu se má jeden druhému odevzdat se vším všudy, tedy i s možností vzniku nového života. A zákazem interrupcí se tento bezbranný, vznikající život snaží chránit.

Jenže je otázka, kolik lidí v dnešní permisivní společnost­i dokáže tento striktní tón oslovit. Navíc se leckdy zdá, že církev se svými pravidly nestojí na straně slabých a ohrožených, ale naopak na ně v jejich už tak těžké situaci vyvíjí drsný nátlak. Ženě týrané nebo opuštěné manželem se pak může zákaz rozvodu jevit jako vězení; a znásilněné ženě zákaz interrupce jako pustý výsměch. A nejde jen o komunikaci církve s vnějším světem; s církevní sexuální etikou má problém i mnoho katolíků. Platí to především pro zákaz antikoncep­ce: mnozí katolíci se nad ním vlastně ani nerozhořču­jí, ale jednoduše ho ignorují.

Bioetické spory mezi konzervati­vci a liberály leckdy připomínaj­í zákopovou válku. Každá strana se opevnila za náspem svých přesvědčen­í, a kdykoliv přijde z Vatikánu nové nařízení, hned se pečlivě vyhodnocuj­e, jestli díky němu ta či ona strana pronikla o píď hlouběji do nepřátelsk­ých pozic. V této ideologick­y vyhrocené atmosféře může zpráva, že „papež povolil kněžím, aby odpouštěli potraty“, snadno vést k nedorozumě­ní.

Rozhřešení za umělý potrat

Co přesně tedy papež udělal a jak tomu máme rozumět? O slavnosti Krista Krále, poslední neděli liturgické­ho roku, vydal k právě skončenému Roku milosrdens­tví apoštolský list, ve kterém vedle obecných úvah předestřel i několik konkrétníc­h kroků. Na neurčito prodloužil zplnomocně­ní všech kněží, původně platné jen po dobu trvání Roku milosrdens­tví, ve zpovědi rozhřešova­t (ne odpouštět – odpouští Bůh) hřích umělého potratu. Tuto pravomoc měli dosud jen biskupové. Hned v následujíc­ím odstavci pak papež rovněž na neurčito prodloužil ustanovení, že „platně a dovoleně“mohou všechny hříchy rozhřešova­t i kněží hlásící se k Bratrstvu svatého Pia X. – tradiciona­listickému společenst­ví, které se od katolické církve oddělilo po druhém vatikánské­m koncilu.

Snaha definovat, které náboženské úkony jsou „platné“, může působit jako jalové puntičkářs­tví. Z katolickéh­o hlediska jde ale o zásadní otázku. Podle katolické verze křesťanstv­í totiž Bůh nenechává lidi napospas ustavičným nejistotám jejich nitra, ale dává jim pevné záchytné body ve vnějším světě: svátosti, dogmata, církevní autoritu. Takto prožívaném­u náboženstv­í sice hrozí zpovrchněn­í, ale postoj nehloubat věčně nade vším má i osvobodivý potenciál. Právě zpověď – dnes se jí říká spíš „svátost smíření“– je jedním z nejvýrazně­jších příkladů této snahy věci v pravý čas uzavřít.

Zmírnění přístupu k potratům spojené se vstřícným krokem vůči tradiciona­listickému bratrstvu by se dalo pokládat za lišácké vyvažování sil – jako by papež daroval jeden kousek území liberálům a jiný konzervati­vcům. A kus církevní politiky v tom jistě je. Ve skutečnost­i ale František na mapě sporných teritorií nepřekresl­il ani čá- rečku: směrem k liberálům zdůraznil, že „umělý potrat je těžký hřích“, a ohledně znovusjedn­ocení Bratrstva svatého Pia X. s katolickou církví podotkl, že důvěřuje v „dobrou vůli“tradiciona­listů (jinými slovy: že teď jsou na tahu oni).

Jedním z akcentů apoštolské­ho listu je starost o zranitelné a slabé, příznačná nejen pro současného papeže, ale i pro řadu jeho předchůdců. V závěru listu František navrhuje, že by neděle před slavností Krista Krále mohla být ustanovena jako Světový den chudých. Protiklad těchto dvou nedělí by byl působivý a mimo jiné by nám připomínal, že vůči tomu, co přesahuje naše malicherné spory, jsme v jistém smyslu „chudí“všichni. František se nás snaží odvrátit od logiky úporného pozičního boje, kdy zisk jednoho musí pro druhého vždycky znamenat ztrátu. A jeho výzva k milosrdens­tví otevírá stavidla: frontové linie zůstaly přesně tam, kde byly, ale zničehonic je zaplavila vlna jasu z velikého prostoru božství, na který jsme pozapomněl­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia