Lidové noviny

Vedení Seznamu se otřáslo

- JAN KLESLA ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Navenek vykazuje stále lepší výsledky, pod povrchem se ale česká internetov­á jednička otřásá. O sporech v nejvyšším vedení Seznam.cz se na trhu mluví už delší dobu, spekulace ale značně přiživil včerejší konec dlouholeté­ho generálníh­o ředitele Pavla Zimy v nejvyšší funkci.

ANALÝZA

Firma to razantně popírá a tvrdí, že jen „dokončuje změny započaté jarním rozšířením počtu členů představen­stva“. Zimova pozice se přitom zcela ruší, zůstává jen jako místopředs­eda představen­stva. Na místě jedničky ho nahradí letitý kolega Michal Feix, který byl znovudosaz­en na obnovený post výkonného ředitele.

Za zásadní změnou je podle několika na sobě nezávislýc­h zdrojů ze společnost­i právě souboj mužů, kteří stáli u jejích začátků. Především pak se třetím do hry – ředitelem rozvoje obchodu Seznamu a také místopředs­edou představen­stva Tomášem Kapalínem. Rozhodujíc­í přitom je, kam se přikloní přízeň vlastníka Iva Lukačoviče.

„Strašně nám chybí Ivo“

Navenek Seznam jakékoliv spory odmítá a tvrdí, že všichni šéfové harmonicky spolupracu­jí, hlasy zevnitř ovšem zní poněkud jinak. „Strašně nám chybí Ivo. Prakticky už ho nevidíme a čím dál víc se pletichaří, místo aby se dělala pořádná práce,“řekl LN zdroj, jenž si nepřál být jmenován.

Příčinou pletich má být návrat Tomáše Kapalína – přezdívané­ho Kápo – před více než rokem. A to na přání samotného Lukačoviče, který přitom měl osobně stát i za Kapalínový­m odchodem z firmy před deseti lety. Nedávno jej však prý starý známý přesvědčil, že firma potřebuje výrazné změny, a Kapalín se stal jeho „očima a ušima“ve vedení, uvedl zdroj z firmy.

Především ale zaměstnanc­i a obchodní partneři hovoří o odlivu loajality nového nejvyššího šéfa vůči dlouholeté­mu kolegovi Zimovi. „Přitom Pavel zachránil Faxovi (přezdívka Michala Feixe – pozn. red.) před časem místo,“kroutil hlavou jeden z nich.

Oba manažeři spolu úzce spolupraco­vali hlavně po stažení Lukačoviče z výkonného vedení Seznamu v roce 2006. Otěže převzal právě Zima a Feix postupně vedle něj vyrostl do pozice provozního a následně výkonného ředitele. Po určitou dobu pak Seznam dokonce označoval své vedení za dvojvládí – Zima měl na starosti strategick­é vedení, Feix pak provozní řízení.

Koncem roku 2012 však ohlásil návrat do firmy Ivo Lukačovič i se starým sloganem Seznam: najdu tam, co neznám. Před médii se skrývající miliardář se zálibou v létání se měl věnovat hledání nových cest a projektů. Feix naopak postupně ustupoval na pozici šéfa rozvoje byznysu, a dokonce šéfa regulace. Do vrcholovéh­o vedení se vrátil až letos v dubnu.

Většinou nepříliš jasně vysvětlova­né změny ve vedení firmy se obecně spojovaly s hledáním dalšího zaměření portálu. Seznam dlouho mluvil o utajovanýc­h projektech i expanzi do zahraničí, ke které zatím nedošlo. Šlo především o strategii v mobilním světě, kde má díky celosvětov­ě dominantní­mu systému Android jasný náskok konkurent Google.

Generální ředitel Pavel Zima skončil v čele české online jedničky, kterou vlastní Ivo Lukačovič. Nahradil ho letitý kolega Michal Feix.

Orientace na obsah

Naposledy oznámil Seznam strategii zaměření na obsah a faktickou proměnu na mediální dům. Vedle serveru Novinky.cz (který provozují společně s mateřskou firmou deníku Právo, ve které Lukačovič také vlastní podíl) jde hlavně o portál Stream.cz a nový projekt Seznam Zprávy. Obsah dostal na starost přímo dosavadní generální ředitel Zima.

Nově však Seznam vytváří pozici obsahového ředitele, kterým bude Igor Kalaš. I o něm se mluví jako o člověku loajálním Tomáši Kapalínovi, který jej do firmy měl přivést.

Jakékoliv neshody nicméně lidé z vedení firmy popírají, stejně jako zprávy o pozici Tomáše Kapalína coby šedé eminence. Prý se jedná jen o pomluvy schopného manažera a obchodníka. Poznámka k tématu na straně 12

 ?? Zdroj: Seznam.cz ??
Zdroj: Seznam.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia