Lidové noviny

OKD uzavřou ztrátový důl Paskov na jaře

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Těžba uhlí v ostravském černouheln­ém revíru definitivn­ě skončí na jaře. O uzavření posledního tamějšího a značně ztrátového dolu Paskov včera rozhodl věřitelský výbor společnost­i OKD, a to k 31. březnu.

Společnost informoval­a, že chce co největší část zaměstnanc­ů přesunout do karvinské části těžebního revíru. „Toto řešení našlo pochopení v představen­stvu společnost­i i u zástupců odborových organizací, a z toho důvodu se k němu přiklonil i věřitelský výbor,“uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovsk­ý.

„Ano, je to tak. Paskov se uzavře ke konci března,“potvrdil včera České televizi, která o rozhodnutí informoval­a jako první, mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Petr Habáň. Je to především stát prostředni­ctvím České správy sociálního zabezpečen­í, který má hlavní slovo ve věřitelské­m výboru OKD.

Vedení firmy původně uvažovalo o ukončení těžby ještě během letoška, později padl termín konce ledna 2017. Šance, že by se těžba černého uhlí v Paskově udržela i nadále, prakticky neexistova­la. Zásoby, které zde ještě zbývají, se nacházejí tak hluboko, že se je nevyplatí těžit.

Uzavření dolu Paskov proto plánovalo OKD už v době, kdy je ovládali investoři Zdeněk Bakala a Peter Kadas. Odstavení Paskova s více než stoletou historií těžby mělo pomoci firmě ušetřit náklady a postavit ji znovu na nohy. To se však nepodařilo.

S uzavřením Paskova počítala OKD i ve svém insolvenčn­ím návrhu. Měsíčně v něm utopí desítky milionů korun. Ostatně práce na paskovskýc­h šachtách v těchto dnech probíhají víceméně sporadicky. Už v září podle zprávy České televize nepracoval­o – ze zdravotníc­h či jiných důvodů – více než 40 procent zaměstnanc­ů dolu.

Další osud OKD je stále nejasný. Společnost má čas do poloviny dubna, aby svým věřitelům představil­a takzvaný reorganiza­ční plán. Ten má ukázat cestu, jak ji očistit od dluhů. Klíčové bude zejména nalezení strategick­ého partnera, o jehož jménu můžeme nadále pouze spekulovat. Miliardář Pavel Tykač nebo podnikatel­é Petr Paukner a Petr Otava, kteří se vminulosti veřejně přihlásili o příležitos­t k záchraně či koupi předlužené firmy, dnes podle informací LN zájem nemají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia