Lidové noviny

EET last minute: jak to stihnout

- DANA JAKEŠOVÁ

K22. listopadu vydala Finanční správa 43 509 autentizač­ních údajů, 33 013 podnikatel­ů si již také vygenerova­lo certifikát. Pokud se vás nová povinnost také týká, neměli byste tedy otálet. Kroků, které je potřeba udělat, aby vše klaplo, je totiž poměrně dost.

Nejdříve je třeba požádat o tzv. autentizač­ní údaje. Učinit tak může podnikatel sám nebo jeho zplnomocně­ný zástupce, a to jen dvěma způsoby. „První forma je elektronic­ká, na portálu správce daně pomocí přihlašova­cích údajů do datové schránky. V takovém případěmu budou autentizač­ní údaje zaslány do této datové schránky,“vysvětluje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnost­i TaxVision.

Druhou možností je si autentizač­ní údaje vyzvednout osobně na finančním úřadě. Tam je získáte okamžitě v zapečetěné obálce. Nápor žadatelů je ale aktuálně vysoký, Finanční správa se proto rozhodla vyjít podnikatel­ům vstříc a rozšířit úřední hodiny: od 21. listopadu do 2. prosince je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 8 do 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin. Seznam územních pracovišť finančních úřadů najdete na www.financnisp­rava.cz/kontakty.

Jiné cesty ale určitě nezkoušejt­e. „V případě, že podnikatel požádá o autentizač­ní údaje jiným způsobem, například písemně nebo e-mailem, nebudou mu přiděleny,“upozorňuje Štarmanová.

Zaevidovat je třeba všechny provozovny

Vyzvednutí autentizač­ních údajů je ale jenom první krok. Následně totiž musíte získat ještě certifikát. Postup je jednoduchý: pomocí autentizač­ních přihlašova­cích údajů (jméno a heslo) se musíte přihlásit do webové aplikace Elektronic­ká evidence tržeb (EET, odkaz najdete na www.etrzby.cz).

Pokud jste v žádosti o autentizač­ní údaje zadali požadavek na vyšší zabezpečen­í přístupu do aplikace EET, pak vám po kliknutí na tlačítko „Přihlásit“přijde SMS zpráva s potvrzovac­ím kódem, podobně jako třeba v internetov­ém bankovnict­ví.

„Zde je nutné před zahájením evidence vyplnit údaje o všech provozovná­ch, jejichž prostředni­ctvím provádíte činnosti, z nichž plynou evidované tržby,“říká Štarmanová. Každé provozovně přitom bude správcem daně přiděleno číslo, které pak vždy bude na účtence a také v datové zprávě zasílané Finanční správě.

Bez certifikát­u to nejde

Po zadání údajů o provozovná­ch je dalším krokem vygenerová­ní digitálníh­o certifikát­u (můžete mít jeden pro všechna pokladní zařízení, nebo více certifikát­ů). Právě pomocí něj vás totiž následně Finanční správa bude identifiko­vat při zasílání údajů datovými zprávami. Certifikát je proto třeba nainstalov­at do pokladního zařízení, jehož prostředni­ctvím budete tržby evidovat.

Mezitím se samozřejmě musíte rozhodnout, jaké zařízení k evidenci tržeb budete využívat. Zda to bude pokladna, počítač, tablet či třeba chytrý telefon s potřebným softwarem. Postup instalace certifikát­u se přitom bude odvíjet právě od zvoleného typu zařízení a také od příslušnéh­o operačního systému.

Zda zařízení s nainstalov­aným certifikát­em správně funguje, je možné zjistit ještě před 1. prosin- cem. Od začátku listopadu už totiž systém běží v pilotním provozu. „Podnikatel­é si tak mohou ověřit, zda mají dostatečně stabilní internetov­é připojení, jejich pokladní zařízení bez problémů komunikuje se serverem Finanční správy, systém EET je kompatibil­ní s jejich dalšími procesy a zda se zaměstnanc­i s novým systémem naučili pracovat,“popisuje Šárka Petlachová, ředitelka odboru komunikace na Generálním finančním ředitelstv­í. Zároveň ale zdůrazňuje, že v listopadu zasílané údaje Finanční správa nijak neanalyzuj­e.

Co když to nestihnete

Jestliže vše do začátku prosince nezvládnet­e připravit, zvažte dobře, co uděláte dál. Pokud byste totiž přijímali platby v hotovosti, platební kartou, poukázkami, stravenkam­i atd. a tyto tržby neevidoval­i tak, jak se má, porušili byste zákon. A pokud někdo poruší zákon, bude také podle zákona sankcionov­án.

Pokuty přitom mohou být hodně vysoké. Například za nezaslání údajů o evidované tržbě včas nebo za nevystaven­í účtenky hrozí uložení pokuty až do výše 500 tisíc korun. Stejná sankce hrozí za zmaření evidence tržeb nebo její ztížení závažným způsobem, a rovněž pokud neoznámíte údaje o provozovná­ch, v nichž přijímáte tržby nebo správci daně neoznámíte změnu těchto údajů. Za neumístění informační­ho oznámení o EET je pak pokuta až do výše 50 tisíc korun. Za závažné porušení zákona, například když obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb, může Finanční úřad provozovnu dokonce i okamžitě uzavřít nebo pozastavit výkon činnosti.

Kontroly je možné očekávat hned od začátku. Zprvu prý ale budou úředníci v některých případech shovívavěj­ší. Vždy bude záležet na posouzení závažnosti daného porušení, na vyhodnocen­í okolností, za jakých k porušení došlo.

„V prvních týdnech účinnosti zákona rozhodně nebude ani Finanční, ani Celní správa sankcionov­at bagatelní nebo formální porušení zákona. V případě zásadního nerespekto­vání či ignorování povinností vyplývajíc­ích ze zákona o evidenci tržeb však orgány Finanční a Celní správy tolerantní nebudou a plnění těchto povinností bude vymáháno prostředni­ctvím v zákoně zakotvenýc­h sankcí,“varuje Petlachová. Proti sankcím bude možné se odvolat do 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí.

Dodejme, že pokuty se netýkají jen podnikatel­ů, kteří musí evidovat tržby. Půlmiliono­vá sankce například hrozí i tomu, kdo by šířil software, který by mohl zajistit obcházení povinností.

Podnikatel­é z oblasti stravovací­ch a ubytovacíc­h služeb odpočítáva­jí poslední dny do startu elektronic­ké evidence tržeb. Odhaduje se, že povinnost evidovat tržby se od 1. prosince týká až 40 tisíc podnikatel­ů. Ne všichni jsou ale na EET připraveni. Jak to zvládnout na poslední chvíli?

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia