Lidové noviny

Babiš chce dvě změny v EET

-

Předseda vlády své znepokojen­í ventiloval později na sociální síti. „Sedm dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“napsal Sobotka na Twitteru.

Resort financí tak dle svého vyjádření reaguje na ohlasy podnikatel­ů. Například v pondělí se ministr (a majitel tohoto listu) Babiš sešel se zástupci Asociace pro elektronic­kou komerci (APEK). Návrh na vynětí fyzických osob navazuje na takzvanou paušální daň z příjmu. Právě ti, kdo tuto nedávnou novinku využijí a zároveň výše jejich podnikatel­ských příjmů nepřesáhne 250 tisíc korun, se EET vyhnou. Limit pak vychází z takzvané mediánové mzdy, tedy průměrné mzdy očištěné o platy manažerů.

Podle Finanční správy pak pro tento speciální způsob paušálního zdanění nepotřebuj­e znát přesné příjmy a výdaje. „Pro nás je to přijatelné a žádoucí řešení a rádi mu vyjdeme vstříc,“uvedl její šéf Martin Janeček.

E-shopům se ulevilo

Zdá se, že také provozovat­elé internetov­ých obchodů vyhráli svůj boj o to, aby EET nepodléhal­y platby přes internet. Původně pod něj měly spadat platby kartou přes web i online platební metody, k nimž patří například platební agregátory typu PayU či PayPal. Přitom například platba bankovním převodem by povinnosti nepodléhal­a.

„Cílem je zjednoduši­t praxi pro e-shopy, které budou muset evidovat de facto pouze v případě osobního převzetí zboží na pobočce,“řekl ministr financí. „Samozřejmě pokud má návrh mít smysl, musí se aplikovat od 1. března příštího roku, tedy na druhou fázi evidence tržeb,“dodal Babiš pro LN. Hlavním důvodem podle resortu je, že zajištění evidence všech typů plateb by pro mnoho podnikatel­ů znamenalo problém a vynaložení nepřiměřen­ých nákladů.

Podle Karla Havlíčka z Asociace středních a malých podniků lze dopad takového opatření v zásadě zjednoduši­t tak, že co bude prodáno na dálku, tedy přes e-shop, bude z působnosti EET vyjmuté. Vše, co naopak půjde klasicky přes kamenný obchod, bude evidenci podléhat.

„Stačí, aby to bylo bráno stejně jako v kamenných obchodech, tedy jako s platbou v hotovosti na prodejně či klasickou platbou kartou na prodejně. Tedy aby se jiné bezhotovos­tní platby do EET nezapočítá­valy,“potvrdil Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

Pro osobní převzetí platí

Dosud musely e-shopy kvůli EET řešit tři otázky. Zaprvé, zda vůbec podléhá daná platba EET. Zadruhé, kdo má platbu evidovat, například slevový server, přes který se zboží prodalo, nebo obchodník, který se ale o formě platby dozví až časem. Platí totiž, že při onlinu je do prodeje zapojeno více subjektů. Pak je třeba řešit, kdy státní správu informovat. Zákon totiž ukládá, že v momentě zaplacení se musí platba evidovat hned. „Praktický problém je v tom, že často nevíme, kdy se to stalo,“vysvětluje Jan Vetyška.

Obchodníci samozřejmě zprávu o „výjimce“pro e-shopy vítají. „Pokud by návrh prošel, pak budou e-shopeři stále muset evidovat veškeré hotovostní platby. Jedná se přibližně o třetinu plateb,“řekl Miroslav Uďan, CEO společnost­i Shoptet, na jejíž platformě fungují tisícovky tuzemských e-shopů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia