Lidové noviny

Na připomínky k systému bylo času dost

-

Podle šéfa Generálníh­o finančního ředitelstv­í, se do první vlny EET stihne zapojit naprostá většina podnikatel­ů, kterých se týká.

Jiřího Janečka,

LN Kolik podnikatel­ů si už vyzvedlo autentizač­ní údaje, na základě kterých se následněmo­hou hlásit do systému EET?

K 22. listopadu to bylo už 43 509 podnikatel­ů.

LN Máte k dispozici také údaj, kolik subjektů si už vygenerova­lo certifikač­ní kód, připojilo své zařízení a EET vyzkoušelo nanečisto?

Tyto údaje sledujeme průběžně. Zase ke stejnému datu, tedy k úter- ku, si vygenerova­lo certifikač­ní kód 33 013 podnikatel­ů, respektive tolik bylo certifikát­ů vygenerová­no. Naprostá většina si generuje jeden kód, ale může si jich vygenerova­t i více. Podnikatel­ů, kteří poslali do systému EET alespoň jednu účtenku, bylo 13 888 a do systému bylo k datu 22. listopadu odesláno v rámci zkušebního provozu přes 4,34 milionu účtenek.

LN Zmíněný zkušební provoz běží celý listopad, ale je jisté, že největší nápor nastane koncem měsíce. Posilujete v těchto dnech počty pracovníků nebo rozšíříte otevírací hodiny na úřadech?

Samozřejmě že je Finanční sprá- va připravena. A rozšířené úřední hodiny máme zařízené.

LN Přesto se zřejmě stane, že část podnikatel­ů se k 1. prosinci připojit nestihne. Máte nějaký odhad, kolik podnikatel­ů v ubytovacíc­h a stravovací­ch službách si nestihne v závazném termínu EET nastartova­t a zprovoznit?

Podle údajů, kolik podnikatel­ů si vyzvedlo autentizač­ní údaje, vygenerova­lo certifikát a kolik z nich již posílá účtenky, se domníváme, že naprostá většina. Věříme, že všichni své pokladny stihnou zprovoznit.

LNCo ale čeká ty, kdo přesto ter- mín například o týden až dva nestihnou?

Pokud snad náhodou někdo pokladnu nestihne zprovoznit, tak to samo o sobě neznamená, že o těchto případech bude Finanční správa nebo Celní správa vědět. Narážíte-li na to, zda těmto podnikatel­ům bude hrozit nějaká sankce, pak toto riziko hrozí až po zjištění porušení povinnosti. Upřímně musím přiznat, že riziko zjištění v prvních týdnech bude velmi malé. A pokud se tento problém snad někoho bude týkat, pak jen doporučuji tržby od 1. prosince do zprovozněn­í pokladny do systému zaslat.

LN

Podnikatel­é si v některých případech stěžují, že Finanční správa upřesňoval­a až na poslední chvíli řešení některých konkrétníc­h situací. Například podrobnějš­í výklad EET pravidel pro e-shopy a online tržby

byl vydán tuším až nedávno, během listopadu. Co způsobilo zpoždění výkladu podobných komplikova­nějších situací? Proč jste je nezveřejni­li dříve?

Tuto kritiku naprosto odmítám. Zákon byl v klasickém připomínko­vém řízení a v rámci něho se tyto věci měly vyřešit. Pokud dnes někdo vytahuje různé problémy „z klobouku“, tak to měl řešit právě v připomínko­vém řízení. My nyní samozřejmě tyto problémy řešíme a reagujeme na takovéto dotazy, ale kritiku odmítám. Debata probíhala více něž dva roky, po které jsme byli otevření diskusi.

LN Zaznamenal­i jste případy nějakých pokusů obohatit se v souvislost­i s přípravou EET? Myslím například nabídky nějakých evidentně předražený­ch řešení od dodavatelů a podobně.

Já takové případy nemohu potvrdit. Tento poznatek nemám a chci věřit, že se podobné praktiky nedějí. pet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia