Lidové noviny

Učíme, že řemeslo je zlatý důl

V Pardubicíc­h se snažíme podporovat příležitos­ti pro pracovité a motivované cizince

- PARDUBICE

MARTIN CHARVÁT

Pardubice patří k regionům s velmi nízkou mírou nezaměstna­nosti, a pro některé místní firmy je dokonce problém sehnat potřebné pracovníky. Abychom předešli odchodu firem změsta, chceme jim být nápomocni při zajištění pracovní síly.

Jednou z možností je zaměstnat občany z Ukrajiny, jsou totiž pracovití a především motivovaní. I proto jsme nedávno ve spolu- práci s agenturou CzechInves­t uspořádali seminář s názvem Zaměstnává­ní pracovníků z Ukrajiny. Jeho cílem bylo informovat o podpoře státu při zaměstnává­ní cizinců z Ukrajiny prostředni­ctvím programu Režim Ukrajina a diskutovat nad různými aspekty této problemati­ky.

Na seminář přijela dvacítka zaměstnava­telů kraje

Semináře se zúčastnili zástupci téměř dvaceti velkých i středních zaměstnava­telů Pardubické­ho kraje, kteří si poslechli vystoupení zástupců oddělení následné péče o investory AfterCare agentury CzechInves­t.

Velký důraz byl při diskusi kladen na praktické zkušenosti a informace. V následné debatě vystoupili také zástupci cizinecké policie, Úřadu práce v Pardubicíc­h a firmy, která již pracovníky z Ukra- jiny v rámci tohoto režimu zaměstnává – společnost­i Synthesia. Účastníci se shodli na tom, že programy jsou záslužné a snaží se vyřešit nedostatek, jímž je nefunkčnos­t systému Visapoint na zastupitel­ském úřadě ve Lvově a v Kyjevě. Tam si mohou ukrajinští zájemci vyřídit pracovní povolení pro práci v České republice.

Příliš dlouhé lhůty

Ukrajina stále nabízí vhodnou, kvalifikov­anou a motivovano­u pracovní sílu, kterou české podniky nezbytně potřebují. Jakýkoliv způsob, který zjednoduší nebo urychlí zaměstnává­ní těchto osob, je vítaný.

Rovněž byla diskutován­a úloha pracovních agentur a další způsoby, jak na Ukrajině nalézt vhodné uchazeče o zaměstnání. Největším problémem však trvale zůstávají dlouhé lhůty vyřizování žádostí Ukrajinců o získání pracovního povolení v České republice. Obecně je přitom v Česku velmi vidět nedostatek kvalitních a především kvalifikov­aných pracovníků především z řad řemeslníků.

Tento problém řešíme na každém setkání se zástupci krajské hospodářsk­é komory. I proto se snažíme žákům škol, které zřizujeme, ukázat, že vyučit se a umět řemeslo pro ně může být zlatý důl.

 ?? Primátor statutární­ho města Pardubice, ANO ??
Primátor statutární­ho města Pardubice, ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia