Lidové noviny

Kvalifikov­aných lidí je u Prahy nedostatek

-

KVĚTA HALANOVÁ JÍLOVÉ U PRAHY (Středočesk­ý kraj) V Jílovém u Prahy nemáme téměř problém s nezaměstna­ností. Naopak: máme problém sehnat vhodné a kvalifikov­ané lidi.

Sedmdesát procent obyvatel totiž jezdí za prací do hlavního města, kde jsou mzdy vyšší než u nás. Proto nám třeba chybí úředníci na stavebním úřadě. V prstenci Prahy totiž není vůbec jednoduché nalákat někoho s vysokou školou na tabulkový plat ve veřejné správě. Potýkáme se s tím v Jílovém, problém mají i kolegové starostové v Jesenici, Dolních Břežanech a dalších okolních městech a obcích. A také o kolik méně nezaměstna­ných u nás máme, o to větší je nápor na dopravu.

Veřejně prospěšné práce

Zácpy směrem do hlavního města jsou nechvalně známé snad úplně všem. Sama když jedu na jednání do Prahy, vyjíždím vždy raději s velkým předstihem. Bohužel ani s jedním z nástrojů aktivní politiky zaměstnano­sti – veřejně prospěšným­i pracemi – není moc radosti.

Optika běžného života

Tato dočasná pracovní místa vytvářená ve spolupráci s úřadem práce máme v Jílovém u Prahy čtyři. A i ta je velmi složité obsadit někým spolehlivý­m. V samosprává­ch samozřejmě chápeme účel veřejně prospěšnýc­h prací, ale stát by se na ně měl podívat také optikou běžného života v obci. Je totiž logické, že se snažíme na veřejně prospěšné práce zaměstnat někoho, na koho se můžeme spolehnout, že do práce přijde, udělá ji dobře a bude si jí vážit.

Proto se z měst a obcí často ozývá požadavek, aby na veřejně prospěšné práce bylo možné najmout dlouhodobě nezaměstna­né uchazeče o práci opakovaně a hned po skončení aktuálně stanovené doby. S těmi, co se osvědčí, totiž může být radost pracovat. Ostatně, tak by to mělo být vždy, co říkáte?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia