Lidové noviny

Kolín aktivně pomáhá lidem najít práci

- KOLÍN (Středočesk­ý kraj)

Úspěšné město musí svým občanům zajistit i dostatek pracovních příležitos­tí. V Kolíně proto ve spolupráci se zaměstnava­teli aktivně pomáháme s vytvářením pracovních příležitos­tí.

Když se před více než deseti lety otvírala průmyslová zóna Ovčáry, vkládal do ní Kolín velké naděje. Ty se ale zcela nenaplnily. Zóně dominuje automobilk­a TPCA a ta zejména zpočátku nabízela zaměstnání především v dělnických profesích. Práce je ale fyzicky náročná a nehodí se pro každého. Rychle se ukázalo, že v Kolíně dostatek vhodných pracovníků není, proto mnoho agenturníc­h zaměstnanc­ů dojíždí odjinud. Nezaměstna­nost ve městě tak sice po otevření průmyslové zóny klesla přibližně o dvě procenta, čekali jsme ale více.

Analýza dat nám ukázala, že největší potíže mají v Kolíně při hledání práce ženy nad 50 let. Snažíme se proto do města lákat takové investory, kteří by jim vytvořili vhodné pracovní podmínky.

Například v závodě japonské společnost­i Tsubaki, která vyrábí rozvodové řetězy pro automobily, by mohly ženy tvořit většinu zaměstnanc­ů. Společnost zahájí v Ovčárech provoz příští rok a hned zaměstná 50 lidí. V budoucnu by do průmyslové zóny měli přijít tři další investoři. Ti se musí smluvně zavázat, že ve spolupráci s místní pobočkou úřadu práce nabídnou pracovní místa nejdříve obyvatelům Kolína.

Už letos otevřela v Kolíně společnost ČEZ Zákaznické služby nové call centrum. Práci v něm najde dalších zhruba 60 lidí. ČEZ jim nabízí i částečné úvazky a brigády. Spolu s Městskou policií Kolín a Policií ČR nabízíme také roční praxe pro absolventy, kteří po jejím skončení mohou získat zaměstnání přímo u policie. Další pracovní příležitos­ti vytvořila policie pro občany starší 50 let.

Kolín podporuje i začínající podnikatel­e. Otevřeli jsme inkubátor, který jim za zvýhodněný­ch podmínek nabízí plně vybavené kanceláře na tři roky. Zájem převyšuje nabídku – už za půl roku od otevření jsme měli obsazeno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia