Lidové noviny

Sparta chce jistotu, Plzeň naději

Evropská liga

- VOJTĚCH LHOTA

Dnešní fotbalový večer poodhalí postupové karty českých klubů v základní skupině Evropské ligy. Ve hře budou Sparta, Plzeň i Liberec.

PRAHA Byla by to skvělá rozlučka. David Holoubek, který byl na konci září jmenován dočasným trenérem Sparty, může se svým týmem stvrdit postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Stačí „maličkost“: neprohrát s anglickým Southampto­nem.

Šestatřice­tiletý stratég bez ohledu na výsledek svou pozici po utkání opustí. Končí totiž výjimka, která mu umožňovala koučovat prvoligový celek i bez platné licence.

Holoubek v evropských pohárech neztratil ani bod, Sparta při jeho premiéře slavně porazila Inter Milán a dvakrát Beer Ševu – díky tomu je nyní pouhý bod od účasti v play off.

„Postup by měl být v našich silách, ačkoliv po Southampto­nu (0:3) s tím asi nikdo nepočítal,“vzpomenul obránce Pražanů Michal Kadlec na klopýtnutí v úvodní bitvě ve skupině. Vyhlídky na úspěch však značně kalí marodka, která do domácí odvety nepustí mimo jiné Tomáše Rosického, Martina Frýdka, Lukáše Váchu či Václava Kadlece. Kvůli kartám bude chybět útočník Matěj Pulkrab. A aby toho nebylo málo... „V tréninku teď nejsou David La- fata a Mario Holek. Starají se o ně lékaři, mají teplotu. Uvidíme, zda nastoupí,“přidal další do výčtu problémů Holoubek.

„Southampto­n hraje těžší soutěž než my a má širší kádr, takže je favoritem. Ale můžu slíbit, že všichni uděláme maximum pro co nejlepší výsledek,“dodal kouč.

To Plzeň, lídra české ligy, sice mnohačetné absence netrápí, avšak na rozdíl od Sparty je v předposled­ním kole základní skupiny v o poznání komplikova­nější situaci. Na svém kontě má porážku a tři remízy…

Aby mohla Viktoria pomýšlet na jaro v Evropě, potřebuje zvítězit na hřišti AS Řím, druhého týmu nejvyšší italské soutěže. Jak moc je to reálné? „Čeká nás nejtěžší zápas a nejtěžší soupeř ve skupině, jeho mužstvo je neskutečně silné,“připustil útočník Michael Krmenčík. „Pokud ale necháme na hřišti vše, i kus sebe, můžeme uspět,“vypočítáva­l šance Krmenčík.

Právě sázka na bojovnost by mohla být klíčová – stejně jako při zápase v Česku, který skončil po velmi dobrém výkonu Plzně 1:1.

Římané i přes případnou porážku mají postup z prvního místa dál ve svých rukou, proto může trenér Luciano Spalletti šetřit některé opory na finiš ligového podzimu. AS ztrácí na vedoucí Juventus sedm bodů.

Bez hvězdného Tottiho

„Ještě nevím, kdo bude hrát,“pravil kouč italského družstva Spalletti. V týmu září bývalý teplický střelec Edin Džeko – v 18 zápasech nastřílel 12 gólů. To ikona římského klubu Francesco Totti obranu Plzně určitě děsit nebude, je zraněný.

„ I když je to hrozně těžký soupeř, už několikrát jsme se v pohá-

Liberec vs. FK Karabach Dnes od 19.00 (Nova Sport 2). Tabulka rech přesvědčil­i, že hrát se dá s každým. Věřím, že ten zápas odehrajeme tak, aby postupová šance žila,“uvedl dvaatřicet­iletý brankář Viktorie Matúš Kozáčik.

V nejhorší pozici je Liberec. Jeho naděje na play off už téměř vyhasly, přesto bitvu s Karabachem nepodceňuj­e. „Máme vůči fanouškům velký dluh,“uznal kouč Jindřich Trpišovský. Na stadionu U Nisy Slovan v Evropě nedokázal zvítězit už osmkrát v řadě.

V lize navíc naposledy podlehl v derby Jablonci 0:3. Spraví si dnes chuť?

 ?? Mario Holek (vlevo) možná nenastoupí, má teplotu FOTO ČTK/ AP ?? Podruhé proti Southampto­nu
Mario Holek (vlevo) možná nenastoupí, má teplotu FOTO ČTK/ AP Podruhé proti Southampto­nu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia