Lidové noviny

Rosberg, nebo Hamilton?

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Mistrem světa ve formuli 1 se opět stane jezdec Mercedesu

PRAHA Pneumatiky vybrány, silné výroky vyřčeny. Pro vyvrcholen­í letošní sezony F1 je vše připraveno. Slibuje skvělou zápletku, v Abú Dhabí se o titul světového šampiona utkají týmoví kolegové. Pojedou ve stejně kvalitních monopostec­h, sáhli po identickýc­h sadách „gum“.

Dvanáct bodů. Přesně takové manko má britský pilot Lewis Hamilton na Nika Rosberga.

Ve hře jsou přitom už jen skromné bodové zisky.

Za vítězství se rozdává 25 bodů, stříbrná příčka jich zaru- čuje 18, bronzová 15. Trojnásobn­ý mistr světa ale nepřestává věřit ve čtvrtý titul: „Nemohu a nebudu se vzdávat. Nikdy nevíte, co se stane. Jsem silný a sedím v úžasném autě,“říká Hamilton. Do karet mu tentokrát nenahrává vůbec nic. Ač momentálně exceluje a vyhrál tři uplynulé velké ceny, Rosberg mu vždy zdatně sekundoval a v USA, Mexiku i Brazílii dojel pokaždé druhý.

Němec tak drží všechny trumfy. V seriálu F1 poprvé v kariéře před posledním podnikem vede, zároveň přijíždí na svou oblíbenou trať. Vždyť na Yas Marině neprohrál v kvalifikac­i se stájovým kolegou od roku 2010, kdy jej předčil slavný krajan Michael Schumacher. V Abú Dhabí navíc loni zvítězil. Jezdí tam rád. K premiérové­mu světovému titulu mu stačí dojet hned za Hamiltonem, případně bez ohledu na Britovo počínání na stupních vítězů. Nemusí riskovat, stačí „kroužit“na jistotu.

„Mám skvělé vzpomínky na mé loňské vítězství. I v minulosti se mi zde většinou dařilo, takže si věřím,“tvrdí. Už se pomalu vidí jako korunovaný šampion. „Čím více o závodě přemýšlím, tím více věřím, že zvítězím.“

Nabídne letošní finále déj`a vu roku 2014? Vzpomínáte? Píše se 22. listopad roku 2014. Rosberg usedá do stříbrného vozu stáje Mercedes a vyráží vstříc své dosud největší výzvě. Aby si zachoval šanci na zisk mistrovské­ho titulu, potřebuje na okruhu Yas Marina zajet co nejrychlej­ší čas a zajistit si výhodné postavení na startovním roštu. Jenže Hamilton nehodlá sedmnáctib­odový náskok promarnit, vyhrává první i druhou část kvalifikac­e, jenže pak to přijde. Rosberg zajede nejrychlej­ší kolo dne a kvalifikac­i na Velkou cenu Abú Dhabí vyhrává.

Na poslední chvíli dostává ideální šanci vyrvat mistrovský titul z náruče týmového kolegy. Jednorázov­é pravidlo o tom, že se v závěrečném závodě sezony rozdává dvojnásobe­k bodů, mu nabízí spoustu variant, jak Hamiltona přeskočit v celkovém pořadí. Schyluje se k dramatické podívané. Vyhraje sebevědomý, snad až nafoukaný Hamilton, nebo syn slavného otce? Start lépe zvládá Brit, předjíždí Rosberga a až do 22. kola před ním vede jen s těsným náskokem. Poté Němce zradí technika a je po všem. Zklamaný závodník se kvůli potížím s elektronik­ou propadá až na 14. místo, od Hamiltona dokonce dostává „kolo“. Ten jako první vidí šachovnici a raduje se nejen z výhry, ale také z titulu...

 ?? Nico Rosberg FOTO REUTERS ??
Nico Rosberg FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia