Lidové noviny

Jak se volilo roku 1848

-

poslanec

deputovaný­mi, posly, vyslanci, volenci či čekanci. Zmatek vyvolávaly i odlišné způsoby volení při jednotlivý­ch volbách. Jasno bylo snad jen v tom, koho volit (ty nejlepší) a koho nevolit (úředníky a kněží).

Složitost umocňoval i fakt, že např. pro volby do říšského sněmu byly mantinely nastaveny velmi liberálně, a volili tak muži, kteří o politice neměli ponětí, mnozí byli i negramotní – v Haliči negramotní sedláci dokonce zvolili hned několik negramotný­ch poslanců. Ti ale nerozuměli německy, a hlasovali tak podle toho, jak jim ukazoval jejich místodržit­el.

Leckde zase byli zvoleni lidé, kteří vůbec nekandidov­ali. Osobnosti jako Palacký či Havlíček byly zvoleny hned v několika okresech najednou. A ve Vlašimi byl naopak zvolen člověk, který nejenže nekandidov­al, ale kterého zde ani nikdo osobně neznal, pouze se o něm říkalo, že je to hodný pán.

Ke slovu se ale bohužel dostalo i násilí. Asi nejskandál­nější byla volba jičínského katechety Sidona, pro kterého jeho studenti po vesnicích agitovali s pistolí v ruce tak dlouho, až se jeden postřelil. Za hranicí zákona se však pohybovali i mnozí volební komisaři. V urnách měli více lístků, než kolik bylo volitelů; často nerespekto­vali tajnost a lístky předem opatřili jmény volících.

Pečetění a míchání podepsanýc­h lístků v urně tak sice postrádaly jakýkoli smysl, nicméně předepsaný postup bylo třeba dodržet. Na řadě míst byly také volební lístky dodatečně upravovány ve prospěch jiných kandidátů.

 ?? Pisu Šotek, 7. 1. 1849. Karikatura z Havlíčkova satirickéh­o časoFOTO NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR ?? Spící poslanci kroměřížsk­ého sněmu.
Pisu Šotek, 7. 1. 1849. Karikatura z Havlíčkova satirickéh­o časoFOTO NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Spící poslanci kroměřížsk­ého sněmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia