Lidové noviny

Já-jsem-vám-to-říkal

-

míru předvídání nepředvída­telného dokazoval. Spletli se protřelí bookmakeři, analytici i někdy docela spolehlivé průzkumy veřejného mínění. Myslet si zpětně, že jsem měl pravdu proti všem, je ale vlastně naše přirozenos­t.

„Ne, nečekal jsem to. Mnoho z vás se mě dnes ptá, jestli jsem to čekal, ale musím prostě přiznat, že ne,“napsal svým studentům k otázkám zvolení nového prezidenta například profesor behaviorál­ní ekonomie a psychologi­e Dan Ariely. Vědec izraelskéh­o původu vyučující na Dukeově uni- verzitě v americké Severní Karolíně překvapil i tím, že namísto očekávanéh­o rozebírání iracionali­ty voličů se zaměřil na následné komentátor­y.

Autor bestseller­ů Jak drahé je zdarma, Jak drahá je nepoctivos­t nebo Jak drahá je intuice poukázal na jeden ze základních kamenů behaviorál­ní ekonomie. A sice různé chyby a zkreslení lidského vnímání nebo předpojato­sti, anglicky označované jako biases.

V tomto případě jde především o dobře známý a popsaný problém zpětného pohledu (anglicky The Hindsight Bias). Někdy se také velmi trefně nazývá „já-jsem-to-věděl“efekt.

Nejde o nic jiného, než o prostý sklon dívat se zpětně na minulé události tak, že byly vlastně předvídate­lné. A to přesto, že v době, kdy k nim teprve mělo dojít, se nám samotným tak jednoznačn­ě předvídate­lné rozhodně nezdály.

Je to přirozená funkce lidského mozku postihujíc­í všechny bez rozdílu a nedá se s ní nic dělat. Sice nikdo zatím nedokázal, že by byl výskyt větší v různých kulturách a národech, dalo by se ale úspěšně tvrdit, že právě Češi v těchto sklonech excelují. Vždyť jak už říkal dobrý voják Švejk: „Já už o tom před válkou mluvil s panem okresním hejtmanem!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia