Lidové noviny

Cizinec do české repre patří

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Brát, či nebrat. To je, oč tu běží. Zatímco v basketbale, házené či stolním tenise hájí či hájili české barvy rodáci z USA, Ruska či Ukrajiny, tuzemská reprezenta­ce ve fotbale mezi sebe „cizince“dosud nepustila.

Přitom už dvacet let i v něm námluvy s cizinci probíhají, v případě Sladjana Ašanina, Edina Džeka či Wilfrieda Bonyho však skončily na tom, že se je nepodařilo přesvědčit, aby získali české občanství a zbavili se toho původního.

Nyní je však blízko k tomu, aby toto letité tabu bylo prolomeno. Vukadin Vukadinovi­č, rodák z Bělehradu, který však v Česku žije už osm let, splnil podmínky, aby získal české občanství.

PAŽIT

To by měl získat v úvodu příštího roku a jak sám záložník Zlína přiznal, hrát za českou reprezenta­ci by hodně stál. Trenér národního týmu Karel Jarolím pak potvrdil, že pokud by si Vukadinovi­č udržel výbornou formu z podzimu, vyzkoušel by ho už v březnovém přátelském zápase doma s Litvou.

A rychlý křídelník by v současné formě českému týmu výrazně pomohl. Nejenže je s osmi góly druhým nejlepším ligovým střelcem, z jeho rychlosti navíc těží i jeho spoluhráči, takže se nikdo nemůže divit, že je Zlín v ligové tabulce druhý se ztrátou pouhých dvou bodů na vedoucí Plzeň. Navíc Vukadinovi­č mluví plynně česky a splnil i náročný jazykový test potřebný k českému občanství. Dokonce překvapil tím, že na otázku, zda zná slova české hymny, odpověděl, že se zpívala v divadelní hře Fidlovačka.

Řada fanoušků si sice myslí, že Češi na tom ještě nejsou tak špatně, aby zabíral „cizinec“místo fotbalistů­m, kteří se zde narodili. Další se zase bojí toho, že kdyby se v týmu objevil první cizí hráč, mohlo by se to v budoucnu zneužít tak jako v házenkářsk­é reprezenta­ci Kataru, za kterou hrají hráči z celého světa.

To však v českém prostředí nehrozí. Naopak by bylo dobré, kdyby si z Vukadinovi­čovy obrovské chuti hrát za český tým vzali příklad někteří fotbalisté, kteří se v Česku narodili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia