Lidové noviny

Hospody čeká za týden ostrý start

Ministerst­vo financí žádá dvě změny v EET: „pardon“pro drobné živnostník­y a pro e-shopy. Je to chaos, zlobí se premiér Sobotka

- VOJTĚCH WOLF MIROSLAV PETR

PRAHA V koalici hoří další spor. Příčinou jsou zvažované změny u elektronic­ké evidence tržeb. Ministerst­vo financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) chce navrhnout v příštím týdnu, kdy se chystá druhé čtení zákona o dani z příjmu, aby byli z EET vyjmuti někteří živnostníc­i. Ti, jejichž roční tržby nepřesáhno­u částku 250 tisíc. V takovém případě by se na ně vztahovala tzv. paušální daň.

I tady ale platí, že pokud tito nejmenší živnostníc­i podnikají v ubytovacíc­h nebo stravovací­ch službách, budou muset s fiskalizac­í začít podle závazného plánu – od prvního prosince.

Teprve jestli v následujíc­ích měsících ministerst­vo financí úlevu pro tuto kategorii prosadí v parlamentu, budou moci s evidencí tržeb zase skončit. Jako reálný termín se přitom předpoklád­á 1. duben. Investicím do EET se ale nevyhnou, přestože se jich evidence může týkat jen krátce. V tomto případě jde například jen o vesnické hospody otevřené o víkendech.

Ministr financí Andrej Babiš však soudí, že „omilostněn­ých“živnostník­ů z řad hostinskýc­h moc nebude. „Náš návrh (na změnu) se týká hlavně třetí a čtvrté fáze, jako jsou kadeřnice nebo kominíci. Ale v první fázi, tedy zejména u hospodskýc­h, jsme nepočítali, že by se jich výjimka týkala,“řekl ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Další změna navržená ministrem Babišem spočívá v tom, že evidenci tržeb by v e-shopech nepodléhal­y platby kartou prostředni­ctvím internetu.

ČSSD se zlobí

Právě výjimky, které se objevily týden před spuštěním první fáze elektronic­ké evidence, vadí koaliční ČSSD, protože údajně přinášejí chaos. „Další a další výjimky, se kterými se přichází, bohužel vedou jen ke zpochybňov­ání věrohodnos­ti celé elektronic­ké evidence tržeb. Chaos, který ministerst­vo financí týden před spuštěním první vlny EET vytváří, tak poškozuje celou koalici, o erudici ministra financí nemluvě,“reagoval včera Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtové­ho výboru.

Podle Babiše však jde jen o obtíže, které vyplavaly na povrch během praktické části, a změny se chystaného startu, jenž má nastat prvního prosince, nijak nedotknou. „Odmítám komentáře politiků o chaosu. Žádný není. Takový systém jsme měli mít už dávno. Jak je u nás zvykem nechávat vše na poslední chvíli, tak teď Aktuálně ministerst­vo financí přišlo s několika zásadními změnami. Stále však platí rozdělení elektronic­ké evidence tržeb (EET) do čtyř časově odstupňova­ných fází podle charakteru a velikosti podnikání. Ti, kdo působí ve stravovací­ch a ubytovacíc­h službách, se musejí v každém případě od 1. prosince do EET zapojit. A pokud zákonodárc­i schválí výjimku pro nejmenší živnostník­y (s příjmy do 250 tisíc korun ročně a schváleným paušálním zdaněním), budou až pak moci od fiskalizac­e upustit.

1. fáze: od 1. prosince 2016 Stravovací a ubytovací služby

Ubytování – krátkodobé pronájmy,

sami uživatelé přicházejí s různými stanovisky, protože běžný provoz přináší situace, na které se musí reagovat,“uvedl Babiš.

Faktem je, že například zástupci e-shopů do přípravy zákona nijak nezasahova­li, protože se dlouhou dobu nepočítalo s tím, že do něj budou spadat. Na jaře letošního roku se však objevila informace, že do EET budou patřit i platby kartou. „Od této doby jsme se pídili po tom, jak to má být, respektive co a jak máme evidovat. hotely, kempy, penziony, tábořiště, ubytovny.

Stravování a pohostinst­ví – podnikatel­é, kteří nabízejí jídla a nápoje k okamžité konzumaci na místě, tedy restaurace, hospody, kavárny či kantýny. Pokud je v objektech k dispozici posezení, vytápění, toalety, šatna, mytí nádobí, úklid prostor… – výjimku (odklad) má stánkový prodej, který neposkytuj­e zákazníkům zázemí.

2. fáze: od 1. března 2017 Maloobchod a velkoobcho­d

Všechny malé i velké obchody, včetně stánkového prodeje, prodeje na tržištích (s výjimkou zboží, které stánkař nevyrábí, jen přeprodává).

V srpnu pak vyšla metodika k EET, na základě které jsme požádali ministerst­vo financí o seminář pro naše členy, který by nám to vysvětlil. V průběhu několika setkání mezi zástupci internetov­ých obchodů a ministerst­va se pak kupily praktické otázky. Například kdo, jak a kdy má tržby evidovat,“uvedl Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci. Poslední setkání zástupců firem a Finanční správy se uskutečnil­o koncem – výjimka pro e-shopy byla ohlášena tento týden a nyní se o ní jedná.

3. fáze: od 1. března 2018 Ostatní činnosti

Například v oboru stravování a pohostinst­ví dodání zboží, které podnikatel sám nevyrobil (tržby, které nejsou za stravovací službu, tj. zmrzlina v kornoutu, popcorn v krabici, párek v rohlíku).

Také například taxislužba, silniční nákladní doprava, podnikatel­é ve výrobě (pekaři, cukráři, řezníci), svobodná povolání (lékaři, právníci).

4. fáze: od 1. června 2018 Vybraná řemesla a výroba

Výroba oděvů, kožešin, zpracování dřeva, papíru, mýdel, kovových

října. Tehdy se ukázaly praktické problémy, které vyústily až v setkání s Babišem toto pondělí.

„Že jde o problém, který se bude muset vyřešit, pak ministerst­vo vědělo asi dva týdny nazpátek,“potvrdila LN náměstkyně ministra financí pro daně Alena Schillerov­á. Maloobchod a velkoobcho­d, kam internetov­é obchody spadají, je však až ve druhé vlně zavádění EET. Tedy od počátku března. Na prosazení změny je tak ještě čas. konstrukcí, nábytku, sportovníc­h potřeb, opravy strojů a zařízení (včetně PC), specializo­vané stavební činnosti (elektrikář­i, malíři, pokrývači…), kadeřnice, maséři.

Doplňkový prodej malého rozsahu (například kadeřnice prodá zákazníkům vlasovou kosmetiku, pekař ve své výrobně rohlíky), který nespadá do 2. fáze (velkoobcho­d, maloobchod), ale až pod kategorii hlavní činnosti podnikatel­e. Podmínky: 1) Minoritní činnost není provozován­a v samostatné provozovně. 2) Platby z minoritní činnosti tvoří max. 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšuj­í částku 175 tisíc korun v dané provozovně za předchozí kalendářní rok.

Jsou nicméně „online“obchody, pro které bude evidence platit už od letošního 1. prosince. A to pro restaurace či ubytovací zařízení, které prodávají své jídlo či služby přes internet. Změna pro ně nastane teprve s účinností předpoklád­ané novely zákona.

„Finanční správa nicméně počítá s tím, že zde bude uplatňován­a zpřesňujíc­í metodika, která maximálně zjednoduší vydávání účtenek, než vstoupí tato novela v účinnost,“uvedla Schillerov­á s dovětkem, že Finanční správa samozřejmě bude brát na takové případy zřetel.

Změny probere vláda

Sobotka včera uvedl, že novými návrhy se bude v pondělí zabývat vláda. Babiše premiér vyzval, ať vyčíslí možné finanční dopady uvažovanýc­h změn. Ministr by měl také ostatní členy vlády informovat, zda nepřijde s dalšími úpravami. Sobotka zároveň zkritizova­l, že se Babiš na středeční koaliční radě zachoval chaoticky. Vládním partnerům pouze rozdal list papíru, kde své návrhy oznámil. „Pokládám to za neseriózní vůči daňovým poplatníků­m. Když to předkládá takhle pozdě, měl by to lépe vysvětlit,“řekl Sobotka Blesku.

Babiš včera vyzval opozici, která dlouhodobě volala po výjimkách, aby ho podpořila. TOP 09 nicméně vládě vzkázala, ať celý projekt zastaví. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že jeho strana přijde s návrhem, který EET kompletně zruší. Podle šéfa Starostů a nezávislýc­h Petra Gazdíka vláda mohla „likvidační­m dopadům zákona předejít“, kdyby se nad nimi zamyslela. Strana ale není proti EET, stojí jen o vynětí drobných živnostník­ů ze systému.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Platí od 1. prosince pro všechny restaurace. Ne všechny se ale s novinkou ztotožnily. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Elektronic­ká evidence tržeb
Platí od 1. prosince pro všechny restaurace. Ne všechny se ale s novinkou ztotožnily. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Elektronic­ká evidence tržeb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia