Lidové noviny

Končíme, hlásí venkovské lokály

-

PRAHA Pivovary již vědí o stovkách odběratelů, kteří se kvůli elektronic­ké evidenci tržeb rozhodli ukončit činnost. Především jde o menší a venkovské restaurace, které nepodávají teplé jídlo. Jenom největší výrobce Plzeňský Prazdroj uvedl, že pivo přestane od počátku prosince odebírat několik set podnikatel­ů. „Dá se ale předpoklád­at, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářní­ho roku,“míní ředitel obchodu z Prazdroje Tomáš Mráz. V menším měřítku podobnou situaci zaznamenal­y i Pivovary Staroprame­n – jde řádově o pár desítek podniků. Totéž hlásí i Budějovick­ý Budvar. „Jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomi­i uvedli podnikatel­é zavedení EET,“řekl vedoucí oddělení tuzemských prodejů Budvaru Martin Horejš.

Pivovarníc­i se obávají dopadu na své prodeje. Například ředitel Pivovaru Hols Vratislavi­ce Petr Hostaš odhaduje, že pivovar může přijít o deset až 15 procent odběratelů. „Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo,“uvedl Hostaš. Problémem pro hostinské podle něj není jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení a software. „Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, což není jednoduché,“vysvětlil Hostaš.

Jinou příčinu zavírání hospod uvádí Pivovar Svijany: majitelé malých venkovskýc­h podniků se technologi­ckou a daňovou novinkou už zkrátka nechtějí zabývat. Nechuť části malých a středních podniků vůči EET potvrzuje průzkum Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami. Většina podnikatel­ů se podle něj s novinkou stále neztotožni­la. Dvě třetiny dotazovaný­ch, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatel­ů v oblasti drobných služeb a pohostinst­ví zvažuje ukončení podnikání.

„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatel­é s ročním ziskem do 250 000 korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronic­ké vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati,“uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia