Lidové noviny

„Víme, jak na to. Ostatní strany nevědí“

Nově vzniklí Realisté Petra Robejška chtějí oslovit konzervati­vní voliče. Mají podporu miliardáře Marka Dospivy ze skupiny Penta

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Politolog Petr Robejšek zakládá novou politickou stranu. Plány má smělé. Jeho Realisté, jak se uskupení jmenuje, chtějí ve sněmovních volbách získat 20 procent a usednout v poslanecký­ch lavicích. Podobný výsledek zaznamenal­a před třemi lety vítězná ČSSD. Může něco takového zopakovat úplně nová strana, byť se známou tváří na štítě? Pouhý rok do voleb se Robejškův plán zdá více než smělý, zvláště když sám politolog přiznává, že podrobný program zveřejní až na jaře. Jenže Realisté mají v zádech silné krytí. O jejich podpoře hovoří jeden z majitelů mocné finanční skupiny Penta Marek Dospiva. Stejný muž je odpovědný také za financován­í myšlenkové­ho trustu Institut 2080, jenž Robejšek ještě před pár dny vedl.

„Odvahu čerpáme z touhy změnit zadřené politické převody, které znemožňují jednoduchá a efektivní řešení,“řekl Robejšek.

Hned zpočátku se tím vymezil vůči všem ostatním politickým stranám. ČSSD podle něj bojuje za práva menšin na úkor a na účet mlčící většiny a zcela rezignoval­a na svůj původní program. Pravicové strany jsou v rozkladu a hnutí ANO je „pouhý prostředek, jak se udržet u moci“, vyjmenoval Robejšek na videu, které včera zveřejnil na YouTube. Na tiskové konferenci, na níž založení strany oznámil, pak řekl, že Realisté budou cílit hlavně na konzervati­vní voliče. Nabídnou jim důraz na ro- dinu, bezpečnost, spravedlno­st, odpovědnos­t a národní bohatství. Chtějí chránit české rodiny i zemi před nepřiměřen­ými vnějšími zásahy, ať by je činil „soused nebo exotický cizinec“.

Robejšek tvrdí, že chce oslovit zejména voliče, kteří se na politické scéně nedokážou s nikým identifiko­vat. Na první pohled ale míří na podobné lidi jako lídr ANO Andrej Babiš nebo prezident Miloš Zeman. Tedy hledače na pohled jednoduchý­ch a rázných řešení pro všechny druhy problémů. Se zmíněnými politiky ho pojí podobná rétorika člověka, který jako jediný vidí, co je třeba dělat. „Víme, jak na to. Víme, co vše je třeba změnit. Ostatní strany to evidentně nevědí,“opakoval včera.

Miliardář a zbrojaři

Mezi zakladatel­i Realistů jsou pozoruhodn­á jména. Překvapí třeba Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu, která zastupuje zájmy domácích zbrojařů. S armádou měla svého času hodně společného i Jana Malíková. Nynější ředitelka komunikace nové strany v éře Alexandra Vondry vedla tiskový odbor ministerst­va obrany. Další výraznou osobností je bezesporu známý ekonom Pavel Kohout. Autor knihy Úsvit, která mimo jiné inspiroval­a Tomia Okamuru ke vstupu do politiky, má za sebou kariéru v PPF či ING. Byl také členem vládního poradního týmu NERV.

Rozhodujíc­í roli v otázce úspěchu či neúspěchu nové strany ale jistě bude hrát Marek Dospiva. Podporu od úspěšného byznysmena Robejšek ještě na tiskové konferenci tajil, miliardář se k ní ale během včerejška otevřeně přihlásil. Nejprve internetov­á publicisti­cká televize DVTV na svém Twitteru citovala Dospivova mluvčího: „Marek finančně podpořil Institut 2080 a pravděpodo­bně bude podporovat­elem nové strany Petra Robejška. Vyjadřuje tím svůj občanský postoj a podporu politickém­u směru, který je mu blízký. Není politikem, ale aktivním podnikatel­em.“

Poté se vyjádřila i skupina Penta Investment­s, kterou Dospiva spoluvlast­ní. „Finanční podpora Institutu 2080 není věcí Penty, ale osobní občanskou angažovano­stí Marka Dospivy,“uvedla na sociální síti. Zároveň naznačila, že podporou Robejškový­ch aktivit podnikatel směřuje ke zlepšení života v Česku.

Pokud se Dospiva odhodlá k opravdu významné finanční podpoře, mohou se Realisté zařadit po bok „ miliardářs­kých stran.“Ty jsou dnes dvě. Vládní ANO, v jejímž čele stojí zemědělský a mediální magnát Babiš, a Soukromníc­i, kterou dotuje majitel hazardního impéria Synot Ivo Valenta.

Senátor ze Slovácka se prostředni­ctvím peněz pumpovanýc­h do Soukromník­ů vymezuje právě proti Babišovi, jemuž zazlívá, že z pozice ministra financí prosazuje zavedení elektronic­ké evidence tržeb nebo kontrolníh­o hlášení. Včera ze zákulisí zaznívalo, že i nijak neskrývaná podpora Dospivy směrem k nově vzniklým Realistům je podobným vyhlášením války Babišovi. Ekonom a ekonomický publicista

pracoval pro řadu firem (PPF, ING) i jako poradce ministrů financí Bohuslava Sobotky a Vlastimila Tlustého. Později byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Je spolumajit­elem investiční společnost­i Robot Asset Management SICAV. Ostravský advokát

dnes je proděkanem Hornicko-geologické fakulty na Vysoké škole báňské. Prezident Unie zaměstnava­telských svazů je členem několika vládních rad.

V minulosti pracoval v sociálních službách.

 ?? Získal letos státní vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana FOTO ČTK ?? Politolog Petr Robejšek
Získal letos státní vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana FOTO ČTK Politolog Petr Robejšek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia