Lidové noviny

Švehlovo Stonehenge chátrá

- JAKUB KOPŘIVA ŽDÁNICE

Monumentál­ní památník, který měl oslavovat prvorepubl­ikového premiéra Antonína Švehlu, chátrá uprostřed lesů poblíž středočesk­ých Ždánic na Kolínsku. Z kdysi pietního místa zbyly jen obrysy připomínaj­ící Stonehenge. Na opravu památníků by bylo potřeba až několik milionů korun.

Švehlův památník nechala postavit tehdy nejsilnějš­í politická strana v Českoslove­nsku – Republikán­ská strana zemědělské­ho a malorolnic­kého lidu neboli agrárníci. S výstavbou dělníci začali v roce 1935 a veřejnosti byl památník otevřen o rok později v létě.

K místu vedla cesta po schodišti, na jejímž konci bylo prostranst­ví, kterému vévodila Švehlova busta, nad ní se pak tyčila půlkruhová konstrukce. Po obsazení Čes- koslovensk­a nacisty byla busta odstraněna a památník zanechán svému osudu až do roku 1945. Později se z něj stal krajský památník obětem fašismu se jmény lidí z Kolínska, kteří za války zemřeli.

V roce 1948 se památník dočkal další změny, v 80. letech se pak Okresní národní výbor v Kolíně snažil památník přeměnit na turistické místo.

V současnost­i se o něj stará obec. „Provádíme jen ty nejnutněj- ší opravy, aby nespadl. Na jeho renovaci bychom ale potřeboval­i několikmil­ionů,“uvedl starosta Ždánic Josef Krupička. Podle něj obec už žádala několikrát o grant na obnovu památníku. „Řekli nám, že peníze bohužel nedostanem­e, jelikož se nejedná o památku,“řekl Krupička, podle kterého byl problém i s pozemky.

„Památník stál na několika parcelách, které patřily lidem. My jsme je jako obec požádali, aby nám parcely věnovali darem, což také vyšlo. Takže nyní stojí alespoň na státních pozemcích,“uvedl Krupička.

Pomoct s obnovou památníku prý nemůže ani ministerst­vo kultury. „Pokud se nejedná o kulturní památku, finančně pomoci nemůžeme,“vysvětlila mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková. Celý text a fotogaleri­i najdete na webu Lidovky.cz

 ?? Památník v roce 1936 FOTO ARCHIV ??
Památník v roce 1936 FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia