Lidové noviny

Dům, který zahájil pád velkých stran

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Mohla to být tak hezká dovolená. Luxusní vila ve slunném Toskánsku poskytoval­a pohodlí i chládek všem, kdo si na ni v červenci vyrazili. Jenom kdyby se kolem neplížil bývalý příslušník civilní rozvědky s fotoaparát­em. V létě 2009 tam nafotil snímky, které doložily, že expremiér a tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek tráví volno v pestré společnost­i.

Vilu pro Topolánka pronajal jeho lobbista Marek Dalík. Oficiálně byla nemovitost psaná na lichtenšte­jnskou firmu Raben Anstalt. Jejím jednatelem byl Marcus Hasler a do katastru ji přišel zanést privátní bankéř finanční skupiny J&T. Nikdy se nezjistilo, kdo byl klientem, pro něhož tuhle službu učinil.

Ve spojení s hosty toskánskéh­o setkání pak vznikl skandál, který otřásl ODS i ČSSD. Nachytat bronz se zastavil tehdejší šéf ČEZ Martin Roman, exministr dopravy Aleš Řebíček, bývalý místopředs­eda sociálních demokratů Milan Urban, lobbista Vladimír Johanes či Roman Janoušek. Česká veřejnost byla masivně vystavena pochybnost­i, jestli se při společném odpočinku nedomlouva­jí výhodné kontrakty a kdo vlastně platí výlet bývalého premiéra.

Snímky poslal do oběhu někdejší ředitel civilní rozvědky Karel Jandák, focení obstaral jeden z jeho vysloužilý­ch podřízenýc­h. Ve stranickýc­h sekretariá­tech i podnikovýc­h zasedačkác­h se usadila paranoia a exponenciá­lní řadou se množily spekulace, kdo a proč si kompromitu­jící kampaň objednal.

Podle jedněch to byla ČSSD, aby srazila preference ODS. Podle druhých šlo o výron vnitrostra­nického boje uvnitř ODS. Později obě velké strany tvrdily, že to na ně ušily ty nové malé, které takto chtěly dosáhnout lepšího výsledku. TOP 09 i Věci veřejné podezření odmítly.

Událost si začala vyšetřovat také J&T. Ta se dobrala k závěru, že za ní stojí konkurenčn­í skupina Czech Coal, dříve Mostecká uhelná, načež se Czech Coal proti nařčení ohradil a označil je za nesmysl.

Topolánek označoval aféru za uměle vyvolanou, ale patřila k důležitým mezníkům, jimiž započal pozvolný soumrak tradičního diumvirátu ODS s ČSSD a umožnil se nástup protestníc­h hnutí založených na protikorup­ční rétorice. V roce 2010 Věcí veřejných s bezmála 11 procenty, v roce 2013 hnutí ANO s 18,65 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia