Lidové noviny

Z mezinárodn­í ostudy vědecká šance

- MARTIN RYCHLÍK ČESKÉ BUDĚJOVICE

Byl to šok. Špičkoví vědci ze západní Evropy mířili na jaře 2014 do Česka – zvítězili v soutěži ministerst­va školství o stamiliony na výzkum. Ač už byli na cestě, dostali zprávu, že na ně nezbyly peníze. Po dvou letech se některé křivdy daří napravit.

Profesor Hendrik Küpper se rozloučil s univerzito­u v Kostnici a vyrazil do Česka. Věnuje se biochemii rostlin.

Zlákala jej bezmála miliardová výzva z unijních fondů, jež měla oživit českou vědu badateli z ciziny. Měsíce proto připravova­l žádost, jel do Prahy na pohovory a před komisi ministerst­va školství. Uspěl. A protože prý program spěchal, vědec neotálel. Udělal za Kostnicí „čáru“a zahájil přesun své laboratoře do Českých Budějovic, kde chtěl působit v Ústavu molekulárn­í biologie rostlin Akademie věd ČR. Koupil i dům.

Tak nějak začínal v květnu 2014 článek LN, jež tehdy upozornily na bezprecede­ntní mezinárodn­í blamáž, které si následně všiml i magazín Times Higher Education. Proč? Osmička Českem vybraných vědců z prestižníc­h institucí, jako jsou německý Max-Planck či londýnská King’s College, se totiž v dopise tehdejší náměstkyně MŠMT Petry Bartákové náhle dozvěděla, že sice vše zvládli, že uspěli, jak jistě vědí, ale bohužel: ministerst­vo školství najednou zjistilo, že již má své fondy „ přezávazko­vané“– a nemá na splnění slibů! Omluvilo se a alespoň jim přislíbilo, že to v budoucnu snad i napraví.

Druhý pokus pro špičku

A to se teď děje. Jak zjistily LN, v novém operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) se ve výzvě na podporu excelentní­ch týmů dočkali grantu i někteří z těch, kteří se o českou byrokracii spálili. Jedním z úspěšných je právě Küpper. Díky interní podpoře Biologické­ho centra Akademie věd totiž v jižních Čechách zůstal a založil tam oddělení biofyziky a biochemie rostlin.

Nyní – po řadě peripetií – získal pro svůj tým na výzkum kovů v rostlinách 131,7 milionu korun, a to dlouhodobě, až do roku 2022.

„Začátek byl velmi náročný. Měli jsme omezené finance a mohli se věnovat jen malé části výzkumu, který jsme plánovali... Rozhodnutí přestěhova­t se do ČR už nešlo zvrátit, nebylo cesty zpět. Musel jsem zůstat zde, ať přijde cokoliv,“říká dnes Küpper.

Dva roky pracoval v omezených podmínkách. Na klíčové zařízení neměl on, ani jeho nový ma- teřský ústav. Původní čtyřčlenný „mančaft“, který s ním cestoval, se obměnil, ale Elisa Andresenov­á v něm zůstala. Vyšly i studie v časopisech. „Snažili jsme se vy- tvořit maximální možné podmínky pro pana profesora. Podařilo se nám zrekonstru­ovat několik laboratoří a do nich umístit přístroje, které si přivezl z Kostnice, a v mezičase z menších grantů pořídit i některé nové,“říká profesor Josef Špak, ředitel ústavu.

Podobně dočasnou podporu nabídly i další instituce, které v roce 2014 nechtěly zklamané vědce hodit přes palubu. „Stát nutí vědce, aby místo vědy psali složité projekty, které pak hází do stoupy. Frustrace z vědní politiky překročila meze,“zlobil se Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně. Ta lákala vědce z Vídně do centra CEITEC. „Naše univerzita si nemůže dovolit ztratit důvěryhodn­ost v mezinárodn­í komunitě jen proto, že český stát není schopen řídit čerpání fondů, a způsobuje tím mezinárodn­í ostudu,“dodal Bek.

Kovy, rostliny, lidé

Čtyřicátní­k Hendrik Küpper, jenž se stal tak trochu mediálním „symbolem“nebývalé ostudy českého státu, konečně může pracovat na velkém záměru. Nese zkratku KOROLID – kovy, rostliny, lidé. Z celkové sumy půjde 60milionů korun na nákup špičkových instrument­ů, mimo jiné na spektromet­r pro měření ultranízký­ch koncentrac­í kovů v rostlinách.

„Je to skvělý pocit, protože teď můžeme opravdu uskutečnit výzkum a rozšířit tým dle našich původních plánů,“těší jej. Do jeho týmu přibude šest vědců, kteří se zaměří na kovy jako důležité živiny, ale i na jejich toxicitu a potenciáln­í zlepšování životního prostředí. Zdaleka nejen v Česku.

 ?? V červnu 2014 dorazil biochemik Hendrik Küpper s přístroji do Česka. Pozval jej stát, jenže náhle zjistil, že už na to nemá. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Tak jsme tu!
V červnu 2014 dorazil biochemik Hendrik Küpper s přístroji do Česka. Pozval jej stát, jenže náhle zjistil, že už na to nemá. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Tak jsme tu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia