Lidové noviny

Schulz končí. Vyzve Merkelovou?

- JIŘÍ SLÁDEK

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz by sice ve volebním souboji s kancléřkou Angelou Merkelovou uspěl lépe než šéf strany Sigmar Gabriel, i tak na ni ale v průzkumech výrazně ztrácí.

BERLÍN/PRAHA Tak přece jen. Po dlouhých měsících úvah, kdy bylo jméno Martina Schulze spojováno s návratem do německé politiky, se spekulace zhmotnily. Šéf europarlam­entu Schulz uvedl, že nebude v příštím roce usilovat o třetí mandát ve Štrasburku. Po dlouhých 22 letech v evropském parlamentu skončí a vrátí se zpět do německé politiky.

„Budu prosazovat i nadále evropské hodnoty, ale na národní úrovni,“prohlásil 60letý Schulz.

Svým rozhodnutí­m posílil přesvědčen­í, že by se mohl stát kandidátem sociálních demokratů (SPD) v příštích volbách, a utkat se tak s kancléřkou Angelou Merkelovou, která oznámila kandidatur­u za křesťanské demokraty (CDU) před pár dny.

Jaké by měl šance? Nebyl by úplným outsiderem, zdá se.

Volby za dveřmi

Podle průzkumu agentury Forsa by v případném souboji zvítězila Angela Merkelová poměrem 49 ku 27 procentům hlasů. To je ovšem pořád lepší výsledek, než jakého by se dočkal současný šéf SPD Sigmar Gabriel, o kterém se rovněž pro volby v září příštího roku uvažuje. Toho by Merkelová porazila ještě přesvědčiv­ějším poměrem 50 ku 16 procentům.

Sociální demokraté by se měli zřejmě rozhodnout o kandidátov­i do konce ledna.

Schulz každopádně ještě nic neslíbil, mluví jen o návratu do německé politiky. Rýsuje se před ním nyní hned několik budoucích scénářů.

Jednak může kandidovat do Spolkového sněmu jako lídr stranické kandidátky v nejlidnatě­jší spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko.

K tamní politice má blízko, narodil se v tamním městě Hehlrathu a navíc je i vášnivým fanouškem porýnského fotbalovéh­o klubu 1. FC Köln. I takové maličkosti se ve volbách počítají.

Je tu i další možnost: hovoří se o tom, že by se už v únoru mohl stát šéfem německé diplomacie. Dosavadní ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se zřejmě stane příštím spolkovým prezidente­m, takže by ho mohl Schulz, velmi zběhlý v diplomatic­kých manévrech, nahradit.

Schulz zdůrazňuje, že chce i nadále usilovat o evropskou integraci a podporovat silnou a sebevědomo­u Evropskou unii. „Moje představy se nijak nezměnily,“ujistil.

Zmínil rovněž zájem o sociální témata. „Chci dělat, co je v mých silách, aby se zlepšil každodenní život lidí a zmenšila se sociální nerovnost,“naznačil své plány v politice. Německo jako největší unijní země má podle něj v tomto směru velkou odpovědnos­t.

Unijní technokrat

Schulz, který se vyučil knihkupcem, vlastnil nakladatel­ství a později působil jako radní ve městě Wurselen, proslul svou vytrvalost­í. Do strany SPD vstoupil jako 19letý a už od roku 1999 je také členem jejího nejužšího vedení.

To je současně argument pro řadu jeho odpůrců. Považují jej za prototyp vysloužilé­ho prounijníh­o technokrat­a, unaveného dekádami v rozličných funkcích, a dokonale odtrženého od reality.

„Jen málokterý Němec reprezentu­je tak zdařile ztroskotán­í celé EU a aroganci evropských institucí,“prohlásila na jeho adresu šéfka populistic­ké strany Alternativ­a pro Německo (AfD) Frauke Petryová, která považuje Merkelovou i Schulze za „ztělesnění současného úpadku Německa“.

Již před lety si vysloužil Schulz krajně nevybíravo­u kritiku tehdejšího italského premiéra Silvia Berlusconi­ho, který mu nabídl ironicky roli kápa ve filmu o koncentrač­ních táborech. Také pro řadu dalších euroskepti­ků byl Schulz vítaným terčem.

Korigovat své názory ale nehodlá. „Chci i nadále pomáhat k zacelení zákopů mezi evropskými zeměmi,“uvedl.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Šéf europarlam­entu Schulz hovoří s kancléřkou Merkelovou na summitu v Bruselu. FOTO REUTERS ?? Matadoři summitů.
Šéf europarlam­entu Schulz hovoří s kancléřkou Merkelovou na summitu v Bruselu. FOTO REUTERS Matadoři summitů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia