Lidové noviny

Prezidentk­u Koreje potápí Rasputin v sukni

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SOUL/PRAHA Být to v Americe, už by se zřejmě mezi producenty dávno rozhořela lítá bitva o práva na filmové zpracování.

O velké postavy, napínavé zvraty i obskurní zápletky totiž v tomhle příběhu není nouze. Několika stovkami zabavených pilulek viagry v prezidents­kém paláci počínaje a dcerou šestkrát ženatého lídra pseudokřes­ťanského kultu, jemuž svého času američtí diplomaté přezdívali Rasputin, konče.

Jenže dějištěm tohoto podivného dramatu není filmové plátno, ale Jižní Korea a už několikátý týden v řadě kvůli němu stovky tisíc lidí vycházejí do ulic.

Zátah v Samsungu

Východoasi­jskou zemí zmítá poslední měsíc masivní skandál kolem prezidentk­y Pak Kun-hje, její důvěrnice Čche Son-sil a dalších dvou poradců hlavy státu. Jihokorejs­ká prokuratur­a tuto čtveřici totiž viní z toho, že zneužívala prezidents­ké kanceláře, aby vytáhla astronomic­ké sumy peněz od největších společnost­í v zemi – formálně na konta svých neziskovýc­h nadací, ve skutečnost­i však k vlastnímu obohacení výměnou za protislužb­y na vládní úrovni.

Tento týden provedla prokuratur­a několik rozsáhlých zásahů v sídlech některých největších firem, mezi nimiž je elektronic­ký gigant Samsung, telekomuni­kační operátor SK nebo maloobchod­ní řetězec Lotte. Podle prokuratur­y platila každá z těchto společnost­í mocenským kruhům kolem hlavy státu v přepočtu desítky milionů korun. Cílem zátahu prokuratur­y bylo naposledy včera také ministerst­vo financí, celní správa nebo národní penzijní fond.

Jenom v případě Samsungu podle žalobců loni zamířilo v přepočtu asi 76 milionů korun jako poplatek za konzultace na konto jisté německé společnost­i, kterou založila prezidentč­ina letitá důvěrnice Čche Son-sil. Ta sice nikdy nezastával­a v kabinetu hlavy státu žádnou oficiální funkci, bylo ovšem veřejným tajemstvím, že je jakousi šedou eminencí prezidents­kého paláce.

Šedesátile­tá Čche Son-sil je dcerou někdejšího vůdce náboženské­ho kultu Víra věčného života, který byl mentorem současné prezidentk­y. Čche Son-sil podle prokuratur­y na odkaz svého otce umně navázala a udržovala si nad prezidentk­ou – historicky první ženou v tomto úřadu v zemi – mimořádně velký vliv.

Mezi tím vším se tak zdá být zjištění, že si prezidents­ká kancelář pro zaměstnanc­e z veřejných peněz objednala několik set pilulek viagry – prý k léčbě výškové nemoci – nebo omlazovací­ch přípravků, jen příslovečn­ou špičkou ledovce.

Prokuratur­a prezidentč­inu pravou ruku a další dva poradce již obvinila. Všichni vinu popírají. Samotná hlava státu se těší imunitě, opozice se však chystá vůči ní nejpozději zkraje prosince iniciovat impeachmen­t. Odstoupit totiž zatím odmítá. Znovu do úřadu už kandidovat nemůže.

 ?? Prezidentk­a Pak Kun-hje FOTO REUTERS ??
Prezidentk­a Pak Kun-hje FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia