Lidové noviny

Postfaktuá­lní bubliny

Užitečnějš­í než znárodnění Facebooku bude masarykovs­ká drobná práce

-

Otématu bublin, případně filtrovaný­ch bublin, které vytvářejí sociální sítě, diskutoval­o ještě před rokem jen pár intelektuá­lů a filozofů. Po referendu o brexitu, ale hlavně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m to najednou vypadá, že o bublinách mluví každý hipster. Diskutuje se o tom v médiích, dokonce se to zmiňovalo v Česku na náměstích (17. listopadu). Univerzity, think tanky, vlády, a dokonce i Evropská komise – ty všechny si najednou uvědomily, že svět má další problém. Pořádají se debaty, panely, konference. Začal zvonit budík a svět chápe, že když nezačneme něco dělat, bude pozdě. A možná už je pozdě.

Všechno spolu souvisí: filtrované bubliny, postfaktic­ká společnost, fenomén „post-truth“(nový termín v oxfordském slovníku), selhání a existenční krize klasických médií. To vše je asi spojeno – zvolení Trumpa, brexit, polarizova­né společnost­i, rychlý nástup populismu, izolacioni­smu, extremismu.

Zatímco o internetov­ých tribunálec­h přednášel před časem u nás pouze Václav Bělohradsk­ý, svět začíná chápat, že s bublinami, bez pravdy (či jejího usilovného hledání), bez faktů a s nenávistí místo veřejné diskuse nemůže existovat liberální demokracie.

Lid bublin

Jak to souvisí s americkou prezidents­kou volbou? Média a tradiční firmy zkoumající veřejné mínění (stále především používajíc­í telefonát na pevnou linku) sázely na Hillary Clintonovo­u. Pak zjistily, že Trumpovi voliči žili ve svých bublinách, o kterých městští liberálové nic nevěděli, protože ti žijí zase ve svých bublinách. Lid bublin nemá ani tušení a ani si nedovede vlastně představit, jaké „pravdy“či konspirace se sdílí v jiných bublinách, jaké jsou jejich informační zdroje. Virtuální interakce s lidmi s jiným názorem se prakticky nekoná, a pokud ano, pak pouze s nádechem odsuzování a nenávisti, pokud se v bublině vyskytne tzv. černá ovce. Městští liberálové sdílí nadávky na Trumpa (Zemana, Farage, Le Penovou apod.) jen s lidmi, kteří je už dávno nenávidí také. Vzájemně se poplácávaj­í po ramenou a mají pocit, že neustálým postováním něčeho na Facebooku si perně odpracoval­i dávku občanské aktivity či angažmá. Fyzická interakce s lidmi s jiným názorem zmizela v posledních letech už úplně. Agora jako smysluplný veřejný prostor diskuse se vytratila.

Klasická média konečně pochopila, že pro rozhodován­í voličů jsou sociální sítě klíčové, jenže na sítích lze šířit jakékoli dezinforma­ce a konspirati­vní teorie. Jako existují husí farmy, existují dnes i klikové farmy, jejichž účelem je dosáhnout maxima kliků, protože klik znamená peníze. Pak jsou tu řízené dezinforma­ce a gangy nenávisti, zakopávají­cí se v opevněných bunkrech. Co je pravda nebo není, je jedno. To je ta postfaktic­ká společnost, ona „post-truth society“.

Na konferenci v Bruselu, kterou autor těchto řádek navštívil, se dokonce volalo po tom, aby sociální sítě typu Facebook byly nuceny ve veřejném zájmu odevzdat, či alespoň zveřejnit své ničemné al- goritmy. Algoritmy jsou přitom sice tajné, ale jejich zveřejnění­m se přece nic nevyřeší. Ať už přesně vypadají jakkoli, je jasné, že pracují s naším podvědomím, s našimi emocemi, reagují jen na to, co lajkneme, co sdílíme, koho si vybereme za přítele. Nabízí nám pak to známé a podobné.

Dříve člověk točil knoflíkem na rádiu, krásně to bublalo a on objevoval nečekané světy neznámé hudby. Dnes vám YouTube nabízí hudbu podle algoritmu. Místo objevování neznámého je vám přihráváno skoro stejné a podobné. Amazon vám zase nabízí knihy, které chcete asi číst, protože jsou podobné tomu, co jste už četli. Bloumání v knihkupect­ví, kde jste narazili i na jiné a na neznámé, už skoro vymřelo. A tak je to i s politickou diskusí na sítích.

Učme se střídmosti

Co s tím? Diskutovan­é jsou i recepty násilné (znárodnit Facebook či Google), které se nikdy neuskutečn­í už proto, že tyto firmy jsou dnes tak bohaté amocné, že se dokážou ubránit. Pak jsou tu recepty o něco méně násilné, ale patrně stejně nerealisti­cké. Zdanit Facebook a Google apod. zvláštní daní, která bude sponzorova­t seriózní novinářský obsah. Nebo přimět tyto firmy, aby „dobrovolně“založily nadace, které budou dělat totéž. Zatlačit na tyto firmy, aby eliminoval­y lživý, nenávistný a konspiračn­í obsah (už se děje).

Mnohem důležitějš­í bude ale masarykovs­ká drobná práce. Vzdělávání, které bude učit lidi, proč jsou pravda a fakta důležité, občanský žurnalismu­s, příspěvky posluchačů a čtenářů. Hlavně ale musí vzniknout hnutí mladých lidí, kteří budou muset vyrazit do terénu diskutovat s lidmi, již mají jiný názor. V revolučníc­h dnech roku 1989 také jezdili studenti po venkově. Dobrovolné skupiny, které budou oživovat agoru a staré dobré „fyzické“setkávání lidí. A protože vše souvisí se vším, každý bude muset začít sám u sebe. Dát si hodiny a dny bez Facebooku i bez chytrého telefonu. Učit se střídmosti ve vstřebáván­í informací. A přemýšlet, co udělat pro obnovení ekosystému pravdy.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia