Lidové noviny

Hazard s EET

Chyby rok před volbami se mohou Babišovi vymstít

-

Finále spuštění jednoho z největších projektů této koalice vypadá jak z nějaké hry divadla Járy Cimrmana. Hnutí, které vyhrálo volby heslem Nekecáme, makáme!, posílá na veřejnost zmatená prohlášení. Marně vysvětluje, že od prvního prosince se nic nemění a jen diskutuje případné budoucí změny na jaře – volič je zmaten. Neuvěřitel­ná situace zejména proto, že projekt Andreje Babiše proslul jako ten subjekt, jenž má dokonale zmáknutý politický marketing. Který neplýtvá energii na „blbosti“a soustředí se na to, co jeho vlastní voliči chtějí a ocení. A najednou, když má na svém opus magnum Andrej Babiš ukázat, že i ministerst­vo lze řídit jako firmu, náhle nepochopit­elně zmatkuje?

Koaliční hrátky kolem EET ukazují, jak ošidné je dělat v české politice jakékoli prognózy. Není to tak dávno, kdy nás experti poučovali, že přecházíme na systém dvou stran. Podobně to po krajských volbách vypadalo, že rozhádaná ČSSD je na lopatě a Babišovi stačí jen v klidu sedět, točit si prsty mlýnek a vítězství mu padne do klína. Dnes vypadá situace jinak, přičemž nikdo neví, zda jde jen o krátkodobý výkyv, nebo zásadní obrat v trendu. Zjevné je, že i suverén Babiš umí dělat nevynucené chyby a „slabý“Sobotka z nich těžit.

Přitom opravdu nelze říci, že by EET byl uspěchaný projekt. Původní představy nejenže byly několikrát odsunuty, ale dočkaly se i zásadních změn. Zejména Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů pod vedením Karla Havlíčka původní plány ministra financí významně posunula.

Andrej Babiš se chytil do pasti vlastní politické nezkušenos­ti. V prvních dvou letech vládnutí koalice schválila a „zrealizova­la“takřka všechny volební priority jak sociálních demokratů, tak lidovců. Oba partneři už mají splněno a jen čekají na volby. Babiše naopak čeká křest ohněm: když EET pojede jako po másle, může pokračovat ve vítězném tažení „šetřím, lépe vybírám daně a ještě snižuji dluh i schodek“. Jestli se mu evidence účtenek rozsype pod rukama, proklouzne mu mezi prsty i plánované volební vítězství. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia