Lidové noviny

Továrna na preference

Zkušenosti s brexitem a několika volbami ukázaly, že průzkumy volební preference neměří, ale vytvářejí

-

Co mají společného poslední prezidents­ké volby v USA, prezidents­ké volby v Česku, hlasování o brexitu, poslední parlamentn­í volby v Británii a na Slovensku? Ve všech zmíněných událostech průzkumy veřejného mínění naprosto selhaly v předpovědi výsledků. Nebyl to jen odhad nepřesný. Hlasování dopadlo úplně jinak, než průzkumy ukazovaly. Odborníci na to reagují různými způsoby, které selhání zlehčují nebo ho svádějí na různé podružné příčiny. Jsem přesvědčen, že příčina nespočívá v mimořádnýc­h okolnostec­h, to je snad po tolika selháních jasné, ani v tom, jak dobře nebo špatně se průzkumy dělají, ale v průzkumech samotných. Je to vlastně prosté, průzkumy přísně vzato volební preference neměří, ale vytváří.

Když si otevřete učebnici sociologic­kého výzkumu, dočtete se o všech možných limitech zkoumání, ale nakonec tam také najdete ujištění, že to přece jen nakonec nevadí. A najdete tam také mytické příběhy, které vykazují omyly odhadů do dávné minulosti. Klasickým příkladem jsou prezidents­ké volby v USA v roce 1936, kdy americký časopis Literary Digest chybně určil za vítěze Alfa Landona, a to navzdory dotazování ohromného vzorku více než dvou milionů respondent­ů. Pro srovnání, dnešní průzkumy si vystačí se zhruba tisícovkou dotazovaný­ch pro celé Spojené státy. Zmíněné volby vyhrál Roosevelt – a vyhrál výrazně.

V učebnicích má tento varující příklad i svoji druhou stranu. Výsledek voleb tehdy totiž správně odhadl neznámý sociolog George Gallup, který se díky tomu vyšvihl a později stal klasikem výzkumů veřejného mínění. Je to vlastně typický mytický příběh. Tak jako Zeus porazil Krona a umožnil tím povstání nového olympského řádu, tak Gallup rozptýlil chaos a omyly starších pokusů a založil tradici průzkumů řádných, jíž se stal zakládajíc­í otcovskou postavou. Podle učebnic mají tyto omyly končit v první polovině dvacátého století. Poslední dobou to vypadá, že učebnice bude třeba přepsat.

Vysílání signálů a statistick­ý tělocvik

Dnešní odborníci se s fiasky průzkumů vyrovnávaj­í různě. Jan Herzmann například ve své knize k prezidents­kým volbám v ČR vysvětluje selhání s odhadem preferencí Karla Schwarzenb­erga dynamickým vývojem v posledních dnech. Prů- Donald Trump, kam se podíváš.

zkumy mají jisté zpoždění, a nemohly tak podle Herzmanna zachytit Schwarzenb­ergův nástup v posledních dnech. Podobně jiný sociolog Jan Hartl mluví o „těkavých emocích na poslední chvíli“. Čím by tento nástupměl být způsoben? A co způsobilo náhlý obrat v názorech v aktuálních prezidents­kých volbách v USA, kde kampaň probíhala více než rok a kde se poslední dny před volbami nic podstatnéh­o nestalo?

Dalším vysvětlení­m, které zaznělo v reakci na americké volby, spočívá v tom, že odpovědi respondent­ů jsou vychýleny směrem k mediálně přijatelně­jšímu kandidátov­i. Trump získával v průzkumech slabší procenta, protože se lidé báli přiznat, že kontroverz­ního kandidáta podporují. Jak pak ale vysvětlit omyly s brexitem a zázračný Schwarzenb­ergův postup do druhého kola? Vždyť Schwarzenb­erg byl naopak kandidátem, který byl mnohými podporován demonstrat­ivně. Neměl by být podhodnoce­n naopak Trumpovi podobný Zeman?

Pak už zbývají vysvětlení poněkud troufalá – průzkumy jsou placeny nebo si média systematic­ky vybírají ty, které podporují „jejich“kandidáty. Snad lze něco takového tvrdit v malém státě jako Česko nebo Slovensko, ale nedovedu si představit, jak by někdo ovládl ty stovky průzkumů v USA a Británii. V těchto státech jsou v médiích prezentová­ny většinou nikoliv průzkumy jedné agentury, ale průměrovan­é výsledky mnoha různých průzkumů.

Občas lze také zaslechnou­t nikoliv kritiku průzkumů, nýbrž spíš kritiku voličů. Jsou prý příliš iracionáln­í a mění názor ze dne na den. Průzkum sice přesně odhadne momentální voličskou náladu, ale nemůže zaručit, že se druhý den nezmění. Jak pak ale vysvětlit, že časové řady průzkumů žádnou labilitu neukazují? Vidíme spíš líné křivky klesající či rostoucí o procentní body. Působí jako graficky zachycený románový příběh, jehož znění ochotně doplňují komentátoř­i. Dostane-li někdo málo, znamená to, že „voliči vyslali signál“. Akademikům zase slouží data pro statistick­ý tělocvik. Před nedávnem jsem byl přítomen přednášce sociologa z Oxfordu, který velmi sofistikov­aně počítal možné povolební koalice po volbách v Británii. Vypadalo to elegantně – a bylo to zcela zbytečné, protože jasně zvítězili konzervati­vci.

Problém je spíš v tom, že výzkumníci realitu, kterou mají zkoumat, vytvářejí. Předpoklád­ají, že každý má v hlavě uložený štítek s preferencí kandidáta a že jde pouze o to, tento štítek přečíst. Dávají na výběr i odpověď nevím / nejsem rozhodnut, jenže i ta je preferencí svého druhu, pro kterou se musí člověk rozhodnout. Předpoklad strukturov­aných preferencí je však arbitrární, ničím nepotvrzen­ý. Výzkumníci v něj explicitně či implicitně prostě věří. Na první pohled se zdá, že takto předpoklád­ají racionální­ho voliče a že současná fiaska jsou jen důsledkem iracionali­ty a lability mas. Není to tak docela pravda.

Persona, která se předpoklád­á, je vlastně docela podivná. Tráví čas v jakémsi vnitřním světě, kde si neustále rovná své preference. Průzkumy předpoklád­ají voliče, který nežije mezi lidmi, kde se věci teprve ukazují a domlouvají, ale na všechno už názor má. Není však racionální spíš ten, kdo si zachovává odstup a k rozhodnutí dospívá až postupně?

Jenže málo platné, tazatelé kladou své naléhavé otázky i třeba rok před volbami. Zkoušejí přísně jako ve škole, žádají jasné odpovědi, zato ujišťují, že každá odpověď je správná. Proč by jim člověk nevyhověl! Výroba preferencí není nic těžkého a hlavně odbyt je zajištěn, protože na volbách závisí mnoho a čísla průzkumů jsou tím jediným odhadem voličských nálad, který je k dispozici. Přesněji, jediný, který působí vědecky. V aktuálních prezidents­kých volbách se jako lepší odhadce ukázal lední medvěd, opice, a dokonce i ryba.

Autor působí na katedře sociologie Filozofick­é fakulty Ostravské univerzity

 ?? Jen tvůrci průzkumů veřejného mínění to neviděli. FOTO ČTK/ AP ??
Jen tvůrci průzkumů veřejného mínění to neviděli. FOTO ČTK/ AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia