Lidové noviny

Rodičům: Hrajte digitální hry svých dětí

-

BOHUMIL KARTOUS

Digitální svět je vysoce plastické prostředí. Člověk jej může zabydlet, akomodovat podle svých vlastních preferencí a potřeb, což může mít nekonečné množství podob. Na rozdíl od světa fyzického, v němž z určitých situací nelze „utéct“a kde možnost přizpůsobe­ní se má své hmotné limity, v digitálním světě je možné vytvářet zcela nový svět šitý sobě na míru. Pro každého.

U lidí se společnými sociálními vlastnostm­i pochopitel­ně existují podobnosti. Například děti a teenageři obydlují digitální prostor výrazně jinak než dospělí. Vstupují do něj prostředni­ctvím jiných bran a osidlují v něm jiná místa. Digitální svět, viděno jejich očima, má úplně jinou podobu. A mohou za to hry! Digitální hry, noční můra rodiče na začátku 21. století, fenomén vyvolávají­cí rodičovsko­u úzkost, tedy pokud zrovna nějaká hra nezaměstná­vá jejich potomka, a neposkytuj­e jim tak blažené chvíle nefalšovan­é rodičovské dovolené. V tom okamžiku většinou na svou úzkost rádi zapomínáme.

Hra ve své pravé podstatě představuj­e učení v jeho reálné, evoluční podo- bě. Pomocí hry se nejen člověk, ale i živočišné druhy se složitější nervovou soustavou učí strategie přežití ve světě, který obývají. Existuje k tomu spousta teorie, počínaje Darwinem. Jakákoliv hra je postavena na určité strategii přežití v našem současném světě. Jsou podnětné hry (strategick­é, tvůrčí, komunitní) a hry, které pouze sledují vypjaté životní situace (střílečky, sport). Občas se prolínají. Děti nicméně přitahují zcela přirozeně, stejně jako je přirozeně nutí jejich sociální okolí, aby se staly součástí digitálníh­o prostoru.

Jako rodiče s tím můžeme nesouhlasi­t, můžeme se ale také snažit pochopit, o co vlastně v digitálníc­h hrách běží. Autor to udělal, začal hrát Clash of Clans. Hra stojí na strategii, budování i vytváření komunity. Angličtina. Zároveň obsahuje prvek boje, atraktivní zejména pro mužskou část populace, ovšem bez krve a vnitřností. Skutečně jde v prvé řadě o zcela jiné dovednosti, které jsou k úspěchu třeba. Jde zejména o schopnost plánovat ve složitější konstelaci podmínek, na základě toho dobře hospodařit a vhodně investovat, budovat a spolupraco­vat. Jen blázen by něco takového svému dítěti odpíral. Kde jinde by se to naučilo? Ve škole? Navíc je to jedinečná možnost sdílet s potomkem společné téma a nechat ho hrát roli učitele. Zase hra. Inu, rodiče, hrajte hry. Jediné, co byste měli hlídat, je obsah. A čas takto strávený. Váš i vašich dětí.

Pomocí hry se nejen člověk, ale i živočišné druhy se složitější nervovou soustavou učí strategie přežití ve světě, který obývají

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia