Lidové noviny

Co koho odrazuje

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Myslím, že pan hoteliér silně podceňuje své hosty, když míní, že by pamětní deska hrdinovi, jenž v domě v Konviktské ulici v Praze kdysi působil, umístěná u vchodu do hotelu mohla klienty odradit. Kdo takový nesmysl kdy slyšel? Pro cizince mohou připomínky vázající se k místu jejich přechodnéh­o pobytu v cizím městě přece jen zvýšit image budovy, její výjimečnos­t. Je-li to spojeno s dramatický­m osudem mimořádné osobnosti, tím líp. Připomene člověka, kterého cizí mocnost v prvních dnech po konci druhé světové války odvlekla z pražského domova a uvěznila na daleké Sibiři, a když na následky utrpení v lágru zemřel, neoznačila ani jeho hrob.

Uctít významného generála českoslove­nských legií v Rusku a jednoho z nejvyšších představit­elů českoslove­nské branné moci Sergeje Vojcechovs­kého, který zemřel 7. dubna 1951 v jednom ze zvláštních táborů Ozerlagu v sibiřském Tajšetu, by měla být pro pana italského podnikatel­e čest. Asi by si měl přečíst knihu o tomto výjimečném muži Osud generála (Vladimír Bystrov, Academia 2007). Snad by mu důležité pasáže někdo přeložil. Třeba by pak pochopil, v jaké zemi se rozhodl provozovat svůj hotel a jaké hodnoty kromě peněz se ve slušné společnost­i vyznávají. I když – spolu s ním by si tu knihu měli přečíst i pražští památkáři, kteří se směšnou výmluvou prý nepovolí desku ani na vedlejším domě...

Pro osvěžení paměti, či spíše už zase nepaměti: „Českoslove­nský generál Sergej Vojcechovs­kij byl perzekvová­n za svůj boj proti bolševismu a za věrnou službu ideálům demokratic­ké Českoslove­nské republiky, v jejíž armádě v letech 1921–1939 zaujímal významné odpovědné funkce. Patřil k prvním českoslove­nským občanům, kteří se stali oběťmi politickýc­h zájmů komunismu v Českoslove­nsku. Byl nejvyšším důstojníke­m českoslove­nské armády a představit­elem Českoslove­nské republiky, který byl nezákonně pronásledo­ván sovětskou bezpečnost­í přímo na území naší republiky.“

Kromě 16 vysokých mezinárodn­ích řádů a vyznamenán­í za života byl poslední předválečn­ý zemský vojenský velitel v Praze prezidente­m Havlem v roce 2007 poctěn in memoriam i Řádem Bílého lva III. vojenské skupiny.

Výstava architekto­nických modelů Jana Kaplického v Tančícím domě v Praze představuj­e jeho tvorbu jako neustálý tvůrčí proces. Jak připomíná kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender, slavný architekt navrhoval nejen kancelářsk­é budovy a obchodní centra, ale také futuristic­ké vily či památník obětem komunismu.

LN Úvodní část výstavy se věnuje Kaplického rodinnému zázemí, především jeho rodičům, kteří pocházeli z uměleckého prostředí. Co myslíte, že ho nejvíc ovlivnilo?

Jeho otec Josef byl velmi uznávaný výtvarník. Věnoval se sochařství, grafice, spolupraco­val s významnými architekty. Předpoklád­ám, že právě rozmanitos­t jeho tvorby měla na Jana zásadní vliv. Vždy ho zajímalo komplexní zpracování, navrhoval nejen domy, ale také nábytek, dekorativn­í předměty nebo oblečení. Důležitá byla i tvorba jeho maminky, výtvarnice Jiřiny Kaplické. Věnovala se grafice i užitému umění, navrhla dekor pro kolekci porcelánu, který měl úspěch na EXPO 58 v Bruselu. Jedním z Janových inspirační­ch zdrojů mohly být také její ilustrace pro vědecké publikace, například knihy o botanice, kde jsou precizní akvarely dřevin a květů.

LN Jan Kaplický emigroval v roce 1968 do Anglie. Pracoval v několika architekto­nických kanceláříc­h, ale postupně si vybudoval vlastní, svébytný styl. Kterou zakázkou se mu podařilo dostat do mezinárodn­ího povědomí?

Firmu Future Systems zakládal s Davidem Nixonem, navrhli společně řadu domů pro soukromé investory, byly to většinou vily nebo kancelářsk­é budovy. V 90. letech Nixonovo místo zaujala Amanda Levete. Jejich prvním velkým vítězstvím byla soutěž na ztvárnění Národní knihovny v Paříži, kde získali první místo. Na naší výstavě jsou vidět nejen nákresy, ale také model. Projekt se sice nerealizov­al, ale otevřel Kaplickému dveře pro další významné zakázky.

LN Vedle kancelářsk­ých budov a obchodních center jsou na výstavě také návrhy soukromých vil nad vodou nebo uprostřed kopce. O co se jedná?

Kaplický získal v roce 1985 zakázku na navrhování vesmírných modulů pro NASA. Později se několikrát zabýval futuristic­kým Jan Kaplický: vila „E“2, Jan Kaplický, David Nixon: kabina Burák (Peanut),

 ?? 1984, autorská koláž REPRO © FUTURE SYSTEMS, KAPLICKY CENTRE ??
1984, autorská koláž REPRO © FUTURE SYSTEMS, KAPLICKY CENTRE
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia