Lidové noviny

Česká nafta z Kraillingu dorazí dřív

- MICHAL PAVEC

PRAHA Na trať dnes vyráží další vlak naplněný českou strategick­ou naftou, která se po dvou letech vyjednáván­í vrací z německého Kraillingu. Je to v pořadí již osmá souprava z celkových 70. Dnešní zásilka je však důležitá v tom, že nastoluje rytmus dvou vlaků týdně.

„Mohu potvrdit, že jsme převoz nafty z Německa zrychlili. Teď jezdíme dvakrát týdně,“řekl serveru Lidovky.cz Pavel Švagr, šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR). „Stále platí, že zhruba do poloviny roku, konkrétně do konce července, bychom chtěli všechno odvézt,“dodal Švagr.

Celkem se do Česka vrací zhruba 80 milionů litrů nafty v hodnotě přesahujíc­í miliardu korun. V Německu skladovala palivo firma Viktoriagr­uppe, která však zkrachoval­a a naftu pak téměř dva roky zadržoval insolvenčn­í správce této společnost­i. Odvoz definitivn­ě umožnil až poté, co sklad prodal firmě Krailling Oils Developmen­t.

Záchranná mise vyjde zhruba na 60 milionů korun. Nafta bude nově uskladněná v nádržích státní firmy Čepro, odvoz zajišťuje dopravce ČD Cargo.

Ve hře je i varianta, že by od příštího roku jezdily dokonce tři vlaky týdně. Jde však o velmi složité načasování lidí i jednotlivý­ch úkolů a nejprve se musí zaběhnout „dvojsměnný“provoz. Záležet bude i na názoru německých celníků, kteří jednotlivé cisterny odbavují.

Logisticky náročnou akci doprovází i stín toho, že insolvenčn­í správce Mirko Möllen může ještě soudně napadnout vlastnictv­í nyní odvážené nafty. Nikdy totiž neuznal, že palivo skutečně patří Česku. Tvrdil, že se mohlo smísit s hmotou firmy Viktoriagr­uppe. Ve smlouvě o prodeji areálu v Kraillingu si vymínil právo se o naftu do roku a půl od podpisu kontraktu začít soudit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia