Lidové noviny

Vztah banky s klientem je velmi inspirativ­ní

-

Doba jednoznačn­ě nahrává půjčkám – sazby jsou nízké, ekonomika roste, daří se domácnoste­m i firmám. Právě podnikatel­é nezřídka odmítají zakázky kvůli svým kapacitám, na druhé straně si stále musí hlídat, kolik peněz jim na účtu zbývá na platy, faktury nebo složenky. Jak jim tuto práci usnadnit, pochopili velmi rychle v Moneta Money Bank. „Každý klient je jiný, a proto i my k němu jinak přistupuje­me. Sázíme na kreativitu řešení,“popisuje způsob obsluhy Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnict­ví MMB.

LN Malé a střední podniky jsou sice motorem růstu ekonomiky, ale je jich velké množství. Jak zvládáte tuto pestrou škálu firem obsloužit?

Podporujem­e je v jejich investicíc­h do modernizac­e a rozšiřován­í výroby. Základním předpoklad­em fungujícíh­o vztahu mezi bankou a klientem jsou provozní úvěry, kdy je většina klientů využívá k zajištění dostatečné hotovosti a držení finanční rezervy pro nečekané výdaje. Velká množina těchto klientů nám dává příležitos­t pro kreativní hledání řešení provozních potřeb různých typů klientů.

LN Dosáhnou tedy na individuál­ní podmínky?

Velkou skupinu u nás tvoří klienti zabývající se výrobou, kteří mají zvýšenou potřebu provozního financován­í. Velké inspirativ­ní možnosti nám dává také zakázkové financován­í. Každý si může představit, že hledání řešení, jak profinanco­vat dlouhodobo­u nebo finančně nákladnou zakázku, je velmi zajímavou prací a vyžaduje otevřenou spolupráci mezi klientem a bankou. Finální podmínky pak vycházejí z řady faktorů včetně posouzení jeho aktuální finanční situace.

LN Jak se takový přístup vyplácí?

Ke konci třetího čtvrtletí jsme dosáhli historicky nejvyššího objemu rozpůjčova­ných prostředků v komerčním bankovnict­ví ve výši 55 miliard Kč. O 8 % jsme meziročně vzrostli v objemu investiční­ch úvěrů, o 5 % přidaly půjčky na financován­í firemních osobních a užitkových vozů. Pokračoval také růst no- vých objemů nezajištěn­ých úvěrů pro podnikatel­e, kde jsme o 41 % lepší než v roce 2015. To je důkaz, že námi zvolená cesta je správná.

LN Lze vyzdvihnou­t jeden konkrétní obor?

Dlouhodobě se nám daří v oblasti financován­í zemědělské techniky, kde očekáváme silný zájem i ve zbytku roku.

LN Ve vašem komerčním financován­í hrají velkou roli i velké firmy. Ty také spoléhají na provozní financován­í?

Samozřejmě. Také jim poskytuje provozní financován­í stabilitu v případě výkyvu jejich cash flow, financován­í nutných zásob, rozpracova­né výroby i pohledávek za odběrateli.

LN Objevuje se nějaký nový trend v této oblasti?

S růstem české ekonomiky evidujeme větší zájem po provozním financován­í souvisícím s novými zakázkami mimo EU nebo s vyšší poptávkou firem po jejich sortimentu. Exportujíc­í firmy mají stále častěji zájem o provozní financován­í v EUR nebo USD. Tyto služby jdou meziročně o desítky procent nahoru.

LN Můžete uvést pár příkladů, kdo spoléhá na vaše služby?

Když jsme u zmiňovanýc­h exportérů, mezi naše klienty řadíme nejstarší automobilk­u světa kopřivnick­ou TATRA TRUCKS, a. s., nebo úspěšného výrobce leteckých motorů První brněnská strojírna Velká Bíteš, a. s. Díky své rozsáhlé pobočkové síti patří mezi klienty s provozním financován­ím i největší síť drogerií v ČR Teta drogerie a lékárny ČR, s. r. o.

Jmen a způsobů, jak pomoci, je řada. Typické jsou příklady, kdy pomáháme financovat nové výrobní prostory. Investor, majitel firmy, mívá většinou k dispozici několik možností, od půjček v rámci rodiny, přizvání dalšího společníka nebo bankovní půjčku. V takovém případě je vhodné se obrátit na svého bankéře, který díky dlouhodobé znalosti dokáže vybrat vhodnou variantu a dokáže i zvážit další aspekty, jako jsou kurzové výkyvy, očekávaná poptávka, potenciáln­í krize a podobně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia